Ирина Бокова: Голямата кампания за ООН е извън България

Ирина Бокова: Голямата кампания за ООН е извън България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Изцяло съм концентрирана по темата с генералния секретар на ООН. Чувствам и национална отговорност и мисля, че има много добри условия и шанс това да се случи. Доказала съм, че мога да печеля избори,'' заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред Нова телевизия по повод предстоящия избор на генерален секретар на ООН.

„Винаги казвам - искам да съм и смятам, че съм кандидатура на България, това е най-важното. В такъв пост човек трябва да има подкрепата на всички, както и подкрепата на постоянните членки на Съвета на сигурност, най-вече. Човек трябва да разговаря с всички. От България ми се струва, че страшно много хора ме подкрепят, творческите съюза с декларация, интелектуалците”, посочи тя.

Все пак Ирина Бокова призна, че й е тъжно за това, че с нарастването на външната подкрепа се появяват все повече тенденциозни компроматни писания в България, но тя отказа да влиза в „такава схема”.

„Човек не може да се харесва на всички, или всички да споделят еднакво мнение. „Мога да обединя подкрепата около кандидатурата. Като че ли има някакво старо мислене, връщане назад в изказа, мисленето. Това, което ме натъжава и отблъсква, че дори и някой да не е съгласен с нещо, не означава, че този, който не харесва трябва да бъде изкаран престъпник или да се води компроматна война срещу него”, убедена е генералният директор на ЮНЕСКО.

„Миналото ми е ясно. След промените съм в публичния живот, няма нещо, което човек да не знае за мен в личен или обществен план. Винаги съм работила за националния интерес. От поколението съм, което живя в предишния режим. Това е поколението, което направи в голяма степен много за европейското бъдеше на България”, добави тя и призна: „Нямам намерение да се извинявам, че съм дъщеря на баща си или на родители си. Хората трябва да бъдат съдени по това, което правят. Това трябва да е основата на всеки един човек.”

„Бях и първият секретар по европейски въпроси към Министерски съвет, работила съм по присъединяването на България към НАТО. Осигурих договора за присъединяване на България към ЕС да бъде одобрен от френския парламент, който го ратифицира без нито един глас против”, изброи Ирина Бокова.

Тя призна, че много уважава Кристалина Георгиева, с която се познава от около 20 години, когато е била секретар по европейска интеграция.

''Знам как се печелят избори в организацията на ООН. Изборите не трябва да се правят тук в България. Тук трябва да сме обединени, а навън да правим сериозната кампания,'' категорична бе Бокова.

Тя коментира, че битката за генерален секретар на ООН е много конкурентна, а там има кандидати и от другите страни, и от Източна Европа.

„Общото виждане е, че трябва да е жена и трябва да е от Източна Европа, но това не е задължително. Трябва да се намери достатъчно силна кандидатура. Влизам във финалната права на тази битка, но без подкрепата на държавата не бих тръгнала да се боря. Смятам, че имам подкрепата на премиера, той го е подчертавал няколко пъти и външният министър. Процедурата беше открита в средата на декември и трябва да се изпрати съответното писмо. Би трябвало вече да стане ясна подкрепата официално. Голямата кампания е извън България”, добави Бокова.

Тя отбеляза, че основната й задача в момента в ЮНЕСКО е борбата срещу екстремизма. „Светът е поставен пред нещо съвършено различно, което не сме виждали. Образованието е нещото, с което може да бъде решаван този проблем в дългосрочен план”, убедена е Бокова. Относно събитията в новогодишната нощ в Кьолн тя заяви, че законът трябва да е закон за всички и да се спазва, независимо от туристи или бежанци.



#Ирина Бокова #ООН #ЮНЕСКО #Кристалина Георгиева #дипломация #избор #Подкрепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници