Берлин: Шенген е в опасност

Берлин: Шенген е в опасност
A A+ A++ A

Властите в Берлин обявиха, че според тях Шенгенската зона е в опасност, след като Швеция и Дания въведоха контрол по границите си, за да ограничат притока на мигранти.

„Свободата на движение е важен принцип – едно от най-големите постижения (в Европейския съюз) през последните години“, каза говорителят на Външно министерство Мартин Шефер.

„Шенген е много важен, но е в опасност“, допълни той.

По-рано днес Швеция въведе задължителна проверка на документите на всички пътници в автобусите, фериботите и влаковете, влизащи в страната, започна Швеция. В съответствие със закона, приет от парламента през декември, Швеция възстанови контрола по границите си с другите страни от договора от Шенген. Целта е ограничаване на наплива на мигранти. Мярката ще бъде в сила поне до 21 декември 2018 година. През 2015 година в Швеция влязоха 163 хиляди мигранти.

Дания също обяви днес, че въвежда незабавен контрол по границите си с Германия. „Когато други северни държави затворят границите си това може да има значителни последствия за Дания“, каза  премиерът в Копенхаген Ларс Локе Расмусен по отношение на решението на Стокхолм.

„Това може да доведе до повече търсещи убежище“, допълни той пред репортери в Копенхаген.

В началото на декември и властите в Норвегия, която не влиза в ЕС, но е част от шенгенското пространство, върнаха граничния контрол.

Проверката на документите се извършва на идващите в Норвегия с фериботите от Дания, Германия и Швеция и на най-важните пунктове от норвежко-шведската сухопътна граница.

#Шенген #мигрантска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници