Квашневски: Въпрос на време е Китай да заеме лидерската позиция, загубена от САЩ

Квашневски: Въпрос на време е Китай да заеме лидерската позиция, загубена от САЩ
A A+ A++ A

САЩ изгубиха водещата си позиция, Китай още не е готов да я заеме - но искат и ще го направят, въпрос на време е. Те са търпеливи хора, чакат момента, когато ще станат първа политическа сила. Така описа борбата за световно лидерство Александър Квашневски, президент на Полша в периода 1995 г.-2005 г.

Квашневски бе сред участниците в международната конференция „Борба с насилието и екстремизма: нов план за сигурност в образованието и културата”, организирана от ЮНЕСКО и Атлантическия клуб в България.

"Виждаме амбиции и от страна на Русия, която иска да остане важен играч на глобалната сцена. Имаме и нарастваща сила на Латинска Америка и ЕС", продължи той.

Квашневски заяви, че проблемите, които се адресират днес са много драматични. Според него генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е много права, когато казва, че всяко едно поколение преживява свои предизвикателства. „Светът винаги се е променял, но промените през последните 20 години заради новите видове комуникации и технологии променят образа на социалния и политически живот, и обстановката в света. Живеем в опасни времена, времена с много конфликти и напрежение. Важно е да подчертаем, че в този съвременен свят на глобална политика нямаме място, което да може да опазим от такива проблеми”, каза той.

Квашневски подчерта, че се намираме в най-драматичния период в човешката история от много десетилетия насам. „Бъдещето пред нас ще бъде още по-драматично и трябва да си дадем сметка за това. От догодина водещата позиция в политиката няма да е в ръцете на една държава. ООН губи позиции, въпросът е как трябва да се реформира”, смята Александър Квашневски.

Той бе категоричен, че ако искаме да се борим с екстремизма, трябва да изкореним корените му. По думите на Квашневски не може да се борави само с военни действия, ако не променим политическата и икономическата ситуация и начина на мислене на хората в региона, няма как да решим проблема с войнствения тероризъм.

„Ако искате да намалите напрежението, особено между страни, които са воювали исторически помежду си, е важно да предложите реалната политика на примирението. Примирението трябва да започне от политиците, то е основа за следващата стъпка, втората стъпка е образованието. В учебниците вече трябва да промотираме нов начин на мислене - мислене с примирение”, заяви Квашневски. Той е убеден за едно - успехът ни зависи от единството по между ни.

Квашневски пожела на Ирина Бокова да стане следващият генерален секретар на ООН - "с опита си от ЮНЕСКО и фантастичните си постижения".

#Александър Квашневски #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници