България гласува за повече пълномощия на Европол срещу тероризма

България гласува за повече пълномощия на Европол срещу тероризма
A A+ A++ A

България, представлявана от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, подкрепи приемането на Директивата за пътническите резервационни данни (PNR) и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма и тежката престъпност, съобщи министерството на вътрешните работи.

Вътрешните министри на ЕС постигнаха политическо съгласие по Директивата за пътническите резервационни данни (PNR) и Регламента за Европол, в рамките на Съвет правосъдие и вътрешни работи на 4 декември в Брюксел.

В изказването си министър Бъчварова подчерта важността на бързото изпълнение на набелязаните мерки, като обърна внимание, че европейските инструменти трябва да позволяват да се работи изпреварващо.

Необходимо е да се разработят конкретни програми за засилен обмен на стратегически и оперативни анализи, позволяващи своевременно идентифициране на заплахите. Това е пътят за гарантиране на по-висока сигурност на гражданите на ЕС, посочи тя.

Европейската правна рамка за събиране на пътнически резервационни данни за целите на борбата с тероризма и тежката престъпност ще позволи по-ефективно противодействие на актуалните заплахи пред сигурността, в т.ч. противодействието на чуждестранните бойци.

С приемането на регламента за Европол се завършва реформата на агенцията, с което тя се превръща в основен център за обмен на информация между правоприлагащите органи на държавите-членки на ЕС.

В изказването си министър Бъчварова благодари на Люксембургското председателство за интензивната работа в търсене на работещи решения за посрещане на миграционните предизвикателства.

Тя отбеляза, че независимо от някои добри национални решения, Европейският съюз не може да се похвали с всеобхватно европейско решение.

Като основни причини тя посочи невъзможността прилаганите решения да отчетат особеностите на мигрантските групи и неуспешната политика на връщане.

Да се съсредоточим върху всеобхватното решение, само то би ни предпазило от влошаване на ситуацията, призова Бъчварова.

#Европол #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници