Русия обвини Ердоган в търговия на оръжие и петрол с ИД

Русия обвини Ердоган в търговия на оръжие и петрол с ИД
A A+ A++ A

Руското министерство на отбраната обвини турския президент Реджеп Ердоган и неговото семейство в нелегална търговия на петрол с „Ислямска държава“, съобщи АФП.

„Основният консуматор на този петрол, откраднат от своите законни собственици в Сирия и Ирак, е Турция. Според налична информация, най-високото ниво на политическо ръководство в страната – президентът Реджеп Ердоган и неговото семейство, са замесени в този криминален бизнес“, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов.

Той заяви също, че ежегодно доходите на „Ислямска държава“ от нелегална продажба на петрол са около 2 млрд. долара.

„Доходите от продажбата на нефт са едни от най-важните източници на терористичната дейност в Сирия. Те печелят около 2 млрд. долара ежегодно и използват тези средства за наем на бойци от цял свят, за купуване на оръжие и оборудване“, каза той.

Около 2000 бойци, 120 тона боеприпаси и 250 превозни средства са влезли в Сирия от Турция през последната седмица от Турция в Сирия, съобщи Михаил Мизинцев, ръководител на руския контролен център за национална отбрана, цитиран от ТАСС.

"Финансовите потоци от препродажбата на петролни продукти са насочени не само към обогатяване на най-висшето военно-политическото ръководство на Турция. Те в големи количества се връщат в Сирийската арабска република под формата на оръжия, боеприпаси и наемници от различни видове. Само през последната седмица в групи като „Ислямска държава” и „Джебхат Ан Нусра” са пристигнали 2000 бойци, разкри Мизинцев.

#Ердоган #ислямска държава #търговия с оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници