Френската полиция задържа над 13 ислямисти и конфискува оръжията им

Френската полиция задържа над 13 ислямисти и конфискува оръжията им
A A+ A++ A

Френската полиция задържа 13 предполагаеми ислямисти тази сутрин по време на спецакция в областта на гр. Лион.

Само в Лион са задържани петима души и е конфискуван „арсенал“ от оръжия, съобщават полицейски източници, цитирани от АФП. Иззети са гранатомет, автомат „Калашников“, пистолети и бронежилетки.

Мащабна антитерористична операция бе проведена и в други градове в различни части на страната. Първите обиските бяха проведени в неделя вечерта в северния френски град Бобини, намиращ се недалеч от Париж. Според съобщения в медиите един човек е арестуван, но подробности за операцията не са известни.

Най-малко трима души са били арестувани в южната част на страната по време на операция в Тулуза. Полицията конфискува оръжия и наркотици по време на обиските в няколко къщи, където някога е живял терористът Мохамед Мера. През 2012 г. той извърши серия от атаки, при които загинаха 7 души.

Прокурорът на Тулуза подчерта, че операцията се провежда, независимо от разследването на скорошните терористични атаки в Париж и е насочена към предотвратяване на терористични дейности.

Успешна операция е била извършена и в близост до френския южен град Гренобъл, при която са задържани шестима души и е иззета голяма пратка оръжия и пари в брой.

Друг мъж арестуван в град Жемон, където са проведени обиски и няколко ареста.

В серия от атентати в петък вечерта в Париж бяха убити 129 души, а ранените са над 300 души. Френският президент Франсоа Оланд обяви въвеждането на извънредно положение в страната и засилен контрол върху преминаването на държавната граница. Страната обяви тридневен траур, съобщава ТАСС.

Източник: БГНЕС

#терор в Париж #антитерористична операция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници