Руските учени се отказаха да търсят метеорита около езерото Байкал

Руските учени се отказаха да търсят метеорита около езерото Байкал
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сибирски учени обявиха, че няма да търсят метеорита, който по всяка вероятност е паднал в езерото Байкал на 22 октомври. Невъзможно е да бъде открит заради малкия си размер, съобщи директорът на обсерваторията на Иркутския държавен университет Сергей Язев.

"В това няма никакъв смисъл. Изчисленията показват, че малкото небесно камъче може да е паднало в Байкал и да е на дълбочина стотици метри”, пише официалното издание на Сибирския отдел на Руската академия на науките „Науката в Сибир”, цитирано от ТАСС.

Размерите на небесното тяло са изчислени по косвени данни. Според астронома е най-разумно да се предположи, че тялото е било с размер около 10 сантиметра. Язев уточнява, че няма единна процедура по която да действат изследователите в случай на падане на метеорит, всичко зависи от съществуващата информация, а тя, като правило, не стига.

На 22 октомври край езерото Байкал е бил забелязан ярък болид. Той е регистриран от две автоматични наблюдателни станции на Астрономическата обсерватория на универскитета в Тункинската долина. Обектът е бил открит на височина 67,2 километра и е изгубен на 62,1 км. Той се е движил със сравнително малка скорост – около 13 км в секунда, а в края на периода на наблюдение се е забавил до 10 км в сек. След като е направен анализ на траекторията на болида, учените стигнали до извода, че той е паднал в района на Байкал. Според астрономите масата на метеорита е била най-много килограм, диаметърът му е бил около 10 см. Езерото Байкал е разположено в южната част на Източен Сибир. То е най-дълбокото езеро в света и най-големият природен резервоар на прясна вода.


#Байкал #метеорит #езеро #скорост #учени #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници