Борисов: Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите

Борисов: Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите
Крайовската тройка, 24 октомври 2015, София снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да оставим нашите народи да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим границите, каза премиерът Бойко Борисов след тристранната среща с премиерите на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Александър Вучич, посветена на мигрантската криза в Европа.

"Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите, които биха дошли", заяви Бойко Борисов.

"През Гърция, Македония огромни вълни от бежанци отиват при нашите съседи в Сърбия. Проблемът с оградите при Унгария правят едни буфери. И трите държави сме в готовност, ако Германия Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народните ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите", заяви българският премиер, цитиран от БГНЕС.

"Нашият проблем и нашият страх е, че няма стратегическа крайна цел – до къде ще стигне тази вълна, къде тези бежанци ще работят, как ще бъдат интегрирани, къде ще бъдат обучавани децата им", запита Бойко Борисов.

"Ние нямаме право да изложим нашите народи на този натиск и дори да се сриват цели системи", каза още българският министър-председател. Той настоя да се подкрепят договореностите с Турция, да се задържат милионите там на турска територия.

Александър Вучич добави, че тримата премиери са се обедини около съвместни инициативи и решения, които да защитават националните интереси.

"Ние сме лоялни партньори и добри съседи", каза сръбският премиер. Той съобщи, че Виктор Понта е предложил помощ за охрана на сръбската граница. Вучич отбеляза и че досега не е имало инциденти по българо-сръбската граница. "Съвместно ще охраняваме границите си”, увери Вучич.

Сърбия, България и Румъния трябва да действат заедно, да са солидарни с Европа и да искат солидарност от европейските страни, каза още сръбският министър-председател.

"Благодаря на премиерът Бойко Борисов за поканата, много добре избран ден за днешната среща, защото утре в Брюксел ще обсъждаме проблемите", обясни Вучич. "Сърбия, България и Румъния трябва да действат заедно, да са солидарни с Европа и да искат солидарност от европейските страни. Готови сме с всисчките си сили да подпомогнем включително в полицейското сътруднучеството, инфраструктурата, за да изпълним всички наши задължения и да управляваме кризата с бежанците по-добре", допълни той. "Подкрепям тази тройка и сътрудничесвото, което формираме, прави държавите ни по-силни и трябва да го продължим".

#Бойко Борисов #Виктор Понта #Александър Вучич #Крайовската тройка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници