Денят „Х“ за Великобритания, ЕС и 100 000 българи

Денят „Х“ за Великобритания, ЕС и 100 000 българи
A A+ A++ A

"На 13-и октомври в Камарата на лордовете в Британския парламент ще се дебатира на второ четене законопроектьт за излизане на Обединеното кралство от ЕС. „Това е денят „Х“ не само за Великобритания и за целостта на Евросъюза, но и за над 100 000 българи, които са в тази страна на работа, сред тях има много студенти. От решението във вторник зависи дали те няма да се окажат нелегално пребиваващи“сочи в интервю за БГНЕС Нишан Джингозян, българин от Варна, от 15 г. живее в Англия, от 5 г. е с британско гражданство, а от август т.г. е ръководител на Програмата за обществено развитие в кметство Брент, което е един от най-големите райони на Лондон.

Една от точките, която предизвика ожесточен дебат на първо четене, касаеше правилата за провеждането на референдума и особено недопускането на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, да изразят волята си и да имат право на вот, допълва Джингозян.

“Фондация Новите европейци” /в нея участват и леви, и десни политици/ и група депутати от Лейбъристката партия подготвиха отворено писмо до британския премиер Дейвид Камерън по спорния въпрос, което провокира остри спорове в парламента на Обединеното кралство. „В това писмо се обърнахме с апел към Камерън гражданите на България и ЕС, които живеят, работят и плащат данъци тук, да не са дискриминирани, а да бъдат допуснати до вота в референдум, който ще промени кардинално съдбата на над 2 млн. европейски граждани, установили се във Великобритания, сред тях и 100 000 българи“, разказва Джингозян.

До идеята за това отворено писмо и кампанията за отвоюване правото на гражданите на ЕС да участват равнопоставено в референдума за напускане на ЕС се стига, след като говорителят на премиера Камерън огласява позицията му - че щом този референдум ще определи бъдещето на Кралството, то единствено и само граждани на Великобритания, Ирландия и страните от Британската общност на нациите ще бъдат допуснати до гласуване. На всички останали, включително гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, се отказва правото на вот в този изключително важен референдум. Така се оказва, че гражданите на Ирландия, Кипьр и Малта като граждани на ЕС, и Бермудските острови, Каймановите острови и други бивши колонии на Великобритания, като страни от Британската общност на нациите, ще имат право да определят бъдещето си, но всички останали европейци, живеещи в Обединеното кралство, са лишени от правото на вот", обяснява ситуацията Джингозян.

По принцип няма строги правила за референдуми във Великобритания. Включването или изключването на определени групи от правото им да упражнят правото си на вот, се базира на различни документи, включващи актове от 1983 г. /Representation of the People Act 1983/, /Representation of the People Act 1985, както и European Parliamentary Regulations 2004/. Според експертите в групата, ангажирана с кампанията, всяко допълнение към правилата за участие няма да бъде в противоречие с изброените документи, уточни Джингозян. Той акцентира на факта, че именно Камарата на лордовете ще изиграе решаваща, кардинална роля за това да се одобри или не проектозаконът на Камерън за референдума за напускането на ЕС във вторник, 13-и. „Изключването на гражданите на ЕС от правото им на вот бе анонсирано още преди самият проектозакон да бъде публикуван. Няма и обяснения за тази позиция, както и не съществуват доказателства за причините, поради които правителството на Камерън да обоснове решението си европейските граждани да не бъдат допуснати до този референдум. Гласът на гражданите на Европа не бе чут в досегашния дебат“, коментира Нишан Джингозян.

Запитан дали по този начин изходът от допитването не е предпоставен и предрешен, той заяви, че е много близко до логиката дори на хората, които са далеч от политическите игри. Според него отсъствието на сериозни аргументи, които да обяснят решението на Камерън да лиши от право на вот гражданите на страни – членки на ЕС, живеещи във Великобритания да гласуват, лесно навежда на мисълта, че решенията за това са взети на базата на предпочитан от британското правителство резултат.

„В документ до Камарата на лордовете от 7 септември т.г. кабинетът заяви, че „не е необходимо да се обясняват причините за изключването на определени групи от проектозакона”. И не случайно искам да подчертая важността на този референдум за българите във Великобритания. При евентуално излизане на Кралството от ЕС гражданите на България и Евросъюза, които им живеят тук, ще загубят правата си, дадени им от членството на Великобритания в ЕС. Това е омагьосан кръг. С какъв статут ще бъдат тези 100 000 българи в страна, която евентуално вече не е член на ЕС? Какво ще се случи със собствениците на недвижими имоти? В много държави извън ЕС съществуват рестрикции към гражданите на други страни, които инвестират в недвижими имоти. Българските студенти във Великобритания ще загубят статута си на студенти от ЕС и таксите за тях ще станат 3 пъти по-високи. Какво ще стане със здравните и пенсионните осигуровки на българите във Великобритания? Ще бъде ли въведен нов визов режим? С какъв статут ще бъдат българските училища тук?“, въпросите според Джингозян са много и твърде сериозни. Според него ако британците напуснат ЕС, вълна от десетки хиляди българи ще се завърне в България, а това ще натовари и без друго задъхващата се това социална система до максимум и ще постави страната в трудна позиция. „Този въпрос има и един друг аспект - българите в чужбина са най-големият донор на финансови средства в България. Според официалната статистика сумите, внасяни ежегодно от нас, превишават многократно всички чужди инвестиции, взети заедно. При завръщането на българите голяма част от тези парични потоци ще секнат. Това ще доведе до ефекта на доминото, който ще има отражение върху хиляди български семейства“, коментира Джингозян. Той призова всички български институции, политически партии и бизнеса, както и медиите, да обединят усилията си и да се концентрират в проблем, който не търпи отлагане.

„Възможността Великобритания да напусне ЕС е реалност, която ще породи огромни проблеми не само за гражданите на България и ЕС, установили се на Острова, но и за цяла Европа. Според последните сондажи на общественото мнение, 51% от британците подкрепят напускането на евросъюза. Кампанията все още не е стартирала официално. Над 1,5 млн. британски граждани живеят в Испания, половин милион във Франция, 200 000 в Гърция, стотици хиляди в Италия и т.н. Тези от тях, които са живели повече от 15 г. в чужбина, също няма да имат право на участие в предстоящия референдум, а при излизането от ЕС те ще загубят правата си на европейски граждани. Това ще предизвика хаос в цяла Европа“, прогнозира ръководителят на програмата, която се занимава и със защитата на човешките права. Джингозян изрази благодарност на посланика ни в Лондон Константин Димитров, който наскоро е инициирал среща и го е запознал с позицията си.

Във вторник по време на дебата в Камарата на лордовете ще присъстват представителни групи на 28-те емигрантски общности от Европа, живеещи в Кралството и подписали отвореното писмо до Дейвид Камерън. То даде старт на кампанията за достъпа на всички до референдума, главен инициатор, за която са Фондацията „Новите европейци“ /т.нар. крос-парти с членове депутати и политици от всички британски партии, Джингозян е техният посланик за България/. „Лошото е, че консерваторите са категорично за излизането на Великобритания от ЕС и не желаят европейските граждани да гласуват, за да не се промени резултатът. Става дума за над 2 милиона европейци все пак. Има и солиден натиск от Германия, Франция, Италия и др. дали проектът на Камерън ще стане закон и ще започне ново масово движение на хора, наистина 13-и е денят „Х“ за всички“, сочи Нишан Джингозян.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници