Македонският президент: Време е за нова глава в отношенията ни

Македонският президент: Време е за нова глава в отношенията ни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Време е да отворим нова глава в отношенията между Македония и България, които да са свободни от бремето на Студената война. Нуждаем се от нова глава на европейското бъдеще в името на младите македонци и българи и в името на проспериращи Балкани.Това заяви македонският президент Георге Иванов в словото си пред Атлантическия клуб, предаде БГНЕС.

Според Иванов Македония си е направила седем извода от отказа да бъде приета в НАТО. Първият урок е, че НАТО е станала заложник на отделни интереси на своите страни членки вместо на евроатлантическото бъдеще. Вторият урок е, че Македония е поставила като кандидат-член на НАТО рекорд на Гинес.

Третият урок е, че липсва уважение към собствените правила и принципи от страна на НАТО. Четвъртият урок е, че не е оценена демократичното желание на македонските граждани, сред които подкрепата за членство НАТО достига 94%. Според македонския президент петият урок, който си е извадила Македония е, че се игнорира сигурността в районите около НАТО.

„Гръцкото блокиране на македонското членство в НАТО е незаконно и ние години наред предупреждавахме, че случаят с Република Македония е нарушение на международното законодателство, но никой не бе склонен да ни слуша”, коментира Георге Иванов.

Иванов бе категоричен, че гръцкият елит още не е излязъл от Студената война и не отчита новите реалности на Балканите и в Европа. 

#Георге Иванов #Иванов #Македония #Балкани #НАТО #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници