30% по-слаба реколта на грозде и вино

30% по-слаба реколта на грозде и вино
До момента винарските изби са прибрали 55 млн. килограма грозде – 39 млн. кг бяло и 16 млн. кг – червено. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С около 30% по-малко ще бъде реколтата от грозде за вино тази година, обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

„Като качество обаче гроздето е с много добри показатели и с много високо захарно съдържание. Това означава, че макар и гроздето, и виното да са по-малко тази година, те ще бъдат с невероятни вкусови качества“, коментира експертът в интервю за БТА.

„В кризисната ситуация след студената зима и измръзването на големи площи с лозови масиви, както и последващото дълго засушаване, все пак има светлина в тунела и тя е, че е гарантирана реколта с добри качества и съответно такова вино“, посочи Красимир Коев.

Той допълва, че при това положение гроздето ще има по-висока изкупна цена.

„Тенденцията вече се наблюдава на пазара. Така че стопаните, които са отгледали грозде тази година, може да не са получили добра реколта, но за сметка на това ще бъдат компенсирани с добри цени. Това ще им позволи да посрещнат нуждите си за следващата кампания“, казва Красимир Коев.

До момента винарските изби са прибрали 55 млн. килограма грозде - 39 млн. кг бяло и 16 млн. кг - червено.

Тенденцията е бялото грозде да запази количествата от миналата година, когато са били прибрани 66 млн.тона.

Красимир Коев обаче прогнозира отново дефицит на бели вина, както и по-високи
изкупни цени и очаква и ръст на износа с около 16%.

През октомври български винарски изби ще договарят значителни количества износ на вина в Китай, посочи директорът на Агенцията по лозата и виното.

За първото шестмесечие на 2011 г. от България са изнесени 22 млн. литра, докато за периода на 2012 г. – от 25 млн. литра, което е с около 3,5 млн. литра повече и 16% ръст.

На вътрешния пазар през 2011 г. е реализирано количество от 42 млн. литра, а за 2012 г. - около 47 млн. литра, което е с 13% ръст.

„Тези данни показват, че българското вино е търсено. За това донякъде повлияха зимните и летните курорти, както и системата ол инклузив, която мащабно проверихме и сме изключително доволни от богатия асортимент, както и от качеството на предлаганите в тях български напитки“, посочва Красимир Коев.

По отношение на износа тенденцията се запазва с най-големия консуматор на вино, какъвто е Русия, също Чехия, Полша, Румъния.

#грозде #вино #червено вино #Изпълнителна агенция по лозата и виното #Красимир Коев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници