208034 статии       |       428 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72868| EUR 1.95583| GBP 2.30098|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

ИМВ предлага електронно дистанционно гласуване, активна регистрация и избори в села с над 100 души

16 април 2021, петък / 18:55; Коментари: 0
Send to Kindle
ИМВ предлага електронно дистанционно гласуване, активна регистрация и избори в села с над 100 души
Изправи се.БГ

В първия работен ден от новото 45-то Народно събрание парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ внесе законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Законопроектът възприема голяма част от исканията за реформиране на Изборния кодекс, изразени на националните протести от 2020 г., и подкрепени от експерти по изборни процеси и системи. Целта на промените е да направят изборния процес по-прозрачен, по-честен и по-леснодостъпен за всички български граждани, независимо в коя част на света се намират, коментира председателят на групата Мая Манолова.

Измененията предвиждат създаването на 32 МИР-Чужбина и облекчаване на системата за откриване на секции в чужбина, въвеждането на активна регистрация, машинното гласуване да замени изцяло хартиеното в секциите в страната. Предложенията включват създаването на ефективно дистанционно електронно гласуване и въвеждането на безплатно онлайн видео-излъчване на изборния процес след приключване на гласуването. В проекта се предвижда и намаляването на минималния праг на необходимите преференции за пренареждане на листата от 7 на 5 процента и въвеждането на обжалваемост на всички решения на ЦИК. В текстовете е предвидено и намаляването на изискуемия брой население за провеждане на избори за кмет в населените места от 350 на 100 души, както и намаляване на членовете на Централната избирателна комисия от 18 на 15 души.

Според „Изправи се! Мутри вън!“ въвеждането на ефективно дистанционно електронно гласуване за българските граждани извън страната касае над 2,5 милиона българи в чужбина, а със създаването на 32-ри изборен район ще се решат проблемите с изкривяванията на пропорционалността на вота в районите вътре в страната.

По отношение на активната регистрация вносителите целят изчистване на изборните списъци от починали, напуснали страната или граждани, които не са показали интерес към изборния процес. Предвижда се тя да се извърши на базата на гласувалите на последните парламентарни избори и активно регистриралите се.

Вносителите предлагат машинното гласуване да стане единствен вид за секциите в България, а секциите в чужбина да гласуват хартиено или дистанционно електронно. С подвижна избирателна кутия, на хартия, ще се гласува само в лечебни заведения, домове за стари хора и специализирани институции, на плавателни съдове под българско знаме и извън страната, където гласуването с хартиени бюлетини се запазва.

Видео-наблюдението със запис и онлайн излъчване ще повиши прозрачността и доверието в изборния процес и ще допусне по-ефективен граждански контрол върху дейността на изборната администрация. В случай на епидемиологична обстановка онлайн излъчването позволява наблюдение на честността на изборите без струпване на хора на едно място.

От „Изправи се! Мутри вън!“ са категорични, че с намаляването на прага за разместване на листата чрез преференциално гласуване от 7 % на 5 % ще се засили мажоритарния елемент в изборите. В големите многомандатни избирателни райони досега беше трудно преподреждането на листите заради високия преференциален праг, посочват вносителите.

Според тях с новите промени всички решения на ЦИК ще подлежат на обжалване с цел подобряване на контрола за законосъобразност на действията  на комисията.

Ново предложение е да се възстановят изборите за кмет във всяко населено място с над 100 души население, а не с над 350 души, както е в момента, както и кметовете на населени места да разполагат със самостоятелен бюджет, който се приема от общинския съвет според броя на населението. Според „Изправи се! Мутри вън!“ членовете на ЦИК трябва да се намалят от 18 на 15 души.ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: