210359 статии       |       439 интервюта       |       1532 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.75254| EUR 1.95583| GBP 2.34602|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Европейската комисия предлага нови правила за ДДС

18 януари 2018, четвъртък / 14:14; Коментари: 0
Send to Kindle
Европейската комисия предлага нови правила за ДДС

Европейската комисия (ЕК) предложи днес нови правила, чиято идея е да дадат повече гъвкавост на страните членки да определят ставките на ДДС и да създадат по-благоприятна данъчна среда за растежа на малките и средните предприятия, съобщават от Пресслужбата на ЕК.

Днешните предложения са последните стъпки от основното преразглеждане на правилата за ДДС от страна на Комисията. Създаването на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС ще намали драстично измамите с ДДС в ЕС, които възлизат на 50 милиарда евро, като същевременно ще окаже подкрепа на предприятията и ще обезпечи приходите на правителствата, коментират от Комисията.

Предложените нови правила ще даде на страните повече гъвкавост. Освен стандартната ставка на ДДС, която е 15%, според новите правила държавите членки ще могат вече да предвидят две отделни ставки с размер между 5 и 15%, една ставка с размер между 0 и 5% и ставка от 0% за стоки, освободени от ДДС (или т.нар. „нулева ставка“).

В допълнение настоящият сложен списък със стоки и услуги, към които могат да се прилагат намалените ставки, ще бъде премахнат и заменен с нов списък с продукти (като оръжия, алкохолни напитки, хазарт и тютюн), към които винаги трябва да се прилага стандартната ставка от 15% или повече.

За да защитят публичните приходи, държавите членки трябва да се уверят, че среднопретеглената ставка на ДДС възлиза на поне 12%. Новият режим означава също, че всички стоки, които към момента се ползват от ставки, различни от стандартната, могат да продължат да го правят.

Съгласно действащите правила държавите членки могат да освободят малките дружества от ДДС, при условие че годишният им оборот не надвишава определен размер, който е различен в отделните страни. Тези освобождавания са валидни само на националните играчи, което означава, че няма равнопоставени условия на конкуренция за малките дружества, които осъществяват търговия в ЕС.

Макар настоящите прагове за освобождаване да остават, с днешните правила се въвежда:

- праг за оборота в размер на 2 милиона евро, под който малките предприятия ще се ползват от мерки за опростяване (като опростена регистрация за целите на ДДС, опростено фактуриране и опростени задължения за водене на регистри), без значение дали са освободени от ДДС;

- възможност за държавите членки да премахнат за освободените от ДДС малки предприятия задълженията във връзка с ДДС за идентификация, фактуриране, счетоводна отчетност и изготвяне на справки-декларации;

- праг за оборота в размер на 100 хил. евро, позволяващ на дружествата, които осъществяват дейност в повече от една държава членка, да се възползват от освобождаването от ДДС.

Законодателните предложения сега ще бъдат предадени на Европейския парламент и на Европейския икономически и социален съвет за консултация и на Съвета — за приемане.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: