Отиде си актрисата Саша Филипова

Отиде си актрисата Саша Филипова
Напусна ни актрисата Саша Филипова.
A A+ A++ A

След продължително боледуване на 84-годишна възраст почина голямата актриса Саша Филипова, изиграла над 200 роли в сценичния си живот, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Примата на Плевенския театър Саша Филипова дебютира като Оливия в „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир на сцената на Сливенския драматичен театър. Сред емблематичните й роли са и Анисия в „Силата на мрака“ на Лев Толстой, Милкана в „Майстори“ на Рачо Стоянов, Малама във „Вампир“ на Антон Страшимиров, Теодора в „Иванко“ на Васил Друмев, Гертруд в Шекспировия „Хамлет“, Мария Тюдор в едноименната драма на В. Юго и много други, повечето от които - на плевенска сцена.

След броени дни актрисата щеше да отбележи 85-годишнината си, близо 6 десетилетия от които бе неизменно на сцената и изигра цялата световна класика.

Тя бе удостоена и с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век“. Актрисата и доайен на Плевенския драматичен театър бе наградена и с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – Огърлие, за особено значимите й заслуги за развитието на културата и изкуството.

#театър #Хамлет #Златен век

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници