Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на Неофит

Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на Неофит

vaticannews.va

A A+ A++ A

Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9.00 ч. ще бъде изложено тялото на патриарха за поклонение в храм "Св. Александър Невски", където ще бъде през целия ден. В съботния ден от 9.30 ч. ще започне и заупокойна Света литургия, която ще бъде отслужена от Светия синод на Българската православна църква, след като приключи и Светата литургия ще бъде извършено и опелото, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който ще пристигне със своята делегация от Истанбул. Това заяви западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

"Ще има и траурна процесия, при която от храм-паметника "Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя" ще бъде извършена процесия с тялото на българския патриарх Неофит. След това, както и той е пожелал, ще бъде погребан до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма "Св. Неделя", където се намира сега и гробът на Екзарх Йосиф", каза още пред националната телевизия той.

Митрополит Антоний обясни и какви са правилата, които е определил Светият синод, за да бъде избран наследник на патриарх Неофит.

"Според устава на Българската православна църква в 7-дневен срок Светият синод трябва да се събере, за да избере наместник-председател, който има задачата да организира, проведе и избере български патриарх и софийски митрополит", коментира западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

По думите му патриарх Неофит оставя своята ярка следа като пример за смирение и търпение.

"Бог да прости Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Наистина голяма е мъката и болката в сърцата на всички православни българи, защото се разделяме със своя духовен водач. Ангелът на родната ни църква. Той е пример на носенето на кръста, който Бог и църквата му възложиха. Това смирение, което имаше той, в контекста на съвременното общество е много нужно на всички нас, защото живеем в много размирни времена, имаме нужда от това търпение, за да оценим всичко онова, което имаме", каза още митрополит Антоний.

Той изтъкна, че патриарх Неофит винаги е учил своите ученици на любов към Бога.

"Дълбоко в себе си съм изпитвал голяма почит и любов пред Негово Светейшество. Той носи до последния си дъх кръста на родната ни църква, за да я съхрани единна. Той доказа, че може да бъде обединител", обясни още митрополит Антоний.


#Вселенският патриарх Вартоломей #патриарх Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници