Последно сбогом: Патриарх Неофит беше погребан до гроба на Екзарх Йосиф (ОБЗОР)

Последно сбогом: Патриарх Неофит беше погребан до гроба на Екзарх Йосиф (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

България се прости с Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март след продължително боледуване. Траурните церемонии започнаха сутринта в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" със заупокойна Света литургия и опело и завършиха в катедралния храм на Софийската митрополия "Св. Неделя", където негово светейшество беше погребан.

В катедралния храм "Свети Александър Невски" службата води Варненско-Преславският митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на Светия Синод. Опелото беше възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представители на поместните православни църкви и с архиереите на Българската Православна църква.

В прощалните си думи Вселенският патриарх изтъкна християнските добродетели на българския светейша: търпение, смирение и миротворство.

"Миролюбивият християнски характер на изпращания от нас Блажен патриарх беше силно подчертан и чрез неговото послание за последния празник - Богоявление, когато той от болничното легло изпрати своето послание, благославяйки защитницата на България - нейната отбранителна армия, осъди същевременно нападението против други народи и продължаващата война срещу Украйна, бидейки по този начин достоен за Христовото Блаженство: "Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Синове Божи".

От името на Духовенството Варненско-Преславският митрополит Йоан прочете прощалното слово, в което подчерта стремежът на дядо Неофит да бъде съвършен.

"Светейшият наш патриарх Неофит живя и служи на Църквата и на повереното му паство с истинска християнска любов и вярност към Христа Спасителя и Неговия нов завет в човеците, който е завет и закон не на друго, а на любовта. Той добре съзнаваше необходимостта от приемственост спрямо заветите на своите предшественици, следваше оставения му от тях пример и се стремеше да им подражава във всичко. Затова единственият начин, по който можем да му благодарим за всичко сторено от него за нас, е и ние да му подражаваме в живота и делата си, да следваме примера му и принципите, които той следавше, като наш от Бога даден ни духовен отец и първосветител".

Стотици хора се събраха от рано тази сутрин в храм-паметника "Александър Невски", за да изпратят патриарха в последния му път.

Траурната процесия продължи с военен кортеж и литийно шествие до митрополитската катедрала "Света Неделя", където Негово Светейшество ще почива за вечни времена, каквато е била неговата воля.

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли потегли от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" към храм "Св. Неделя", където пристигна малко преди 14 ч. Малко преди 14:30 ч. патриархът беше положен за вечни времена от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия синод. Негово светейшество беше изпратен с топовни салюти.

Траурният кортеж се изви от храм-паметника "Св.Александър Невски", по бул."Георги Раковски", след това - по бул. "Цар Освободител" и се отправи към църквата "Света Неделя", където ще бъде положено тялото на патрирах Неофит според неговото желание приживе.

Процесията представляваше един последен път между двата храма, по които шествието направи няколко спирания и изчаквания. Тя се движеше бавно, съпроводена от много хора. По самия бул. "Цар Освободител" се уплътни особено. Край храма "Света Неделя" има знакови сгради като Богословския факултет, в който патриарх Неофит е преподавал и е върнал Духовната катедра в рамките на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Бил е негов декан. В храм "Света Неделя", патриархът ще бъде положен до гроба на Екзарх Йосиф.

Екзарх Йосиф на 37 години става екзарх и му е отредено да води България, която възкръсва за свободен живот след 1878 година. Цели 38 години Екзарх Йосиф е църковен народен водач и вдъхновител на училищното просветно дело. Умира през 1915 година.

За процесията, предвождана от свещеници от БПЦ, тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III.

В шествието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни, съобщава БНР.

Шествието беше съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър.


#патриарх Неофит #погребение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите