Как политиците се сбогуваха с Патриарха

Как политиците се сбогуваха с Патриарха

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Българският народ изпрати Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Да се поклонят пред духовния лидер в храм-паметника "Свети Александър Невски" дойдоха десетки граждани, политици и общественици. Сред тях бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел.

"Вярата в доброто трябва да ни обединява" - няма да забравя тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови в началото на първата ми кандидат-президентска кампания", сподели държавният глава Румен Радев.

"Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати специално послание на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Той имаше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа", каза Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е дал на българите, е да бъдем толерантни и да се обичаме помежду си.

Председателят на НС Росен Желязков също отдаде почит на патриарха. "За православието и църквата той беше изключително важен. Призоваваше към обединение и единение. Със своята благост, трябва да служи за пример на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с патриотизъм и родолюбие", посочи той.

Да се поклони дойде и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. "Той се отличаваше с добротата си и готовността да обединява и разбере другия - това е и мъдрост. Толкова разговори и срещи съм имал с него. Беше много обичан патриарх. Жалко, че си отиде толкова рано", сподели той.

"Най-яркият ми спомен с патриарха е този, в който получих благословията му. Подари ми Библия, която е в кабинета ми в Министерския съвет. Тогава ме погледна с мъдрия си и смирен поглед и каза: "Благословен да си", сподели премиерът Николай Денков след погребението на Негово Светейшество, пише nova.bg.

#политици #патриарх Неофит #погребение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници