Борисов възложи на БАН да тълкува „добросъседството с Македония"

Борисов възложи на БАН да тълкува „добросъседството с Македония"
Освен това занапред председателят на БАН ще трябва да присъства на всички заседание на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

БАН ще анализира отношенията на България с Македония, заяви премиерът Бойко Борисов.

По време на заседанието на Кабинета в сряда, Борисов обясни, че от БАН ще трябва да подготвят материал за това как да се тълкува „добросъседството с Македония", предаде БГНЕС.

Освен това занапред председателят на БАН ще трябва да присъства на всички заседание на Министерския съвет.

Преди заседанието на Кабинета Борисов беше на работна среща с ректорите на някои от университетите в България, както и с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Всички те останаха и в началото на заседанието, за да се убедят, че министрите ще приемат решение, от 2014 г. да има оперативната програма за наука и образование за интелигентен растеж.

„Всички обявяваме образованието, науката и иновациите за приоритет, но парите по европейските програми не са в тази сфера", коментира премиерът преди Министерският съвет да приеме решението за новата оперативна програма.

Главната цел на новата оперативна програма е постигането на интелигентен растеж чрез повишаване качеството на научните изследвания и образованието, като трябва да се изпълнят пет приоритета.

Приоритетите на програмата са за научните изследвания и технологичното развитие, връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост, образованието като фактор за социално приобщаване, образованието и ученето през целия живот, както и подобряването на образователната инфраструктура.

Водещо ведомство по новата програма ще бъде Министерството на образованието, младежта и науката.

Воденичаров заяви, че българската наука през последните 20 години не е получавала „такава подкрепа, каквато получава днес".

„Повярвайте, че българските учени в скоро време ще ви зарадват с добри резултати", каза той на министрите.

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев пък се надява, че след приемането на решението, през 2020 г. вече ще има и български университет сред първите 500 в света.

#Бойко Борисов #Министерски съвет #Оперативна програма #образование #БАН #Стефан Воденичаров #университети #Македония #добросъседство #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници