1 млн. българи пътуват по празниците, 170 000 от тях в чужбина

1 млн. българи пътуват по празниците, 170 000 от тях в чужбина
A A+ A++ A

58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Там има 62 000 места за настаняване и няма как да кажем, че хотелите им са резервирани предимно от българи за празниците. За сравнение – в България местата за настаняване са 17 000.

Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов по бТВ. Той обаче призна, че основните клиенти на част от хотелите в Северна Гърция са именно българите.

„Ние казваме, че общо около един милион пътуват по празниците. 170 000 от тях ще са тези, които са предпочели да пътуват в чужбина, като 58 000 от тях – в Гърция. Не ги броим един по един на ГКПП „Кулата“, а получаваме тези данни на базата на когнитивен анализ“, каза още той.

Доц. Румен Драганов посочи още, че „най-големият поток от пътуващи българи е към Турция, но там причината за пътуването е пазаруване, например до Одрин.

Любопитен е и фактът, че ако годишно се отчитат около 1,2 млн. българи, пътуващи към Гърция, толкова са и гърците, които посещават България за този период. „При пътуванията към Турция числата са по-големи, защото пътуванията са по-интензивни“, поясни той.

Турция е малко по-скъпа от България в олинклузива, каза още Драганов, като се позова на английско проучване.

В България вечерята за двама е 89 лв. с бутилка вино, докато в Турция цената е около 94 лв. В Гърция пък е двойно – за същата вечеря се плаща 160 лв., поясни той.

Според него през целия май у нас ще влязат около 800 000 чужди туристи. Той посочи още, че пътуванията стават все по-интензивни и двете посоки – българите пътуват зад граница, а у нас идват чужди туристи.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите