Тече жестока радиационна буря

Тече жестока радиационна буря

НАСА

A A+ A++ A

Земята все още не се е справила напълно с "тежките" слънчеви бури от миналата седмица, но учените вече предупреждават за нова "перфектна буря" с рядко срещано космическо време. Слънцето изпуска мощни изригвания - емисии на електромагнитно излъчване, които съдържат големи количества заредени частици, чиято скорост се е ускорила и броят им се е увеличил поради интензивната магнитна активност на повърхността на звездата.

И сега Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) показва 60-процентна вероятност за слънчева "радиационна буря", която действа в момента.

Частиците могат да взаимодействат с магнитното поле и атмосферата на нашата планета, причинявайки смущения в спътниковите комуникации, радиационна опасност за астронавтите в Космоса и смущения в енергийните мрежи. Докато през следващите няколко дни тези слънчеви бури се очаква да подминат нашата планета,

радиационните бури се очаква да изстрелят силно заредените си частици в извитото магнитно поле - спиралата на Паркър, която се извива от Слънцето в нашата Слънчева система, съобщава Daily Mail.

При въртенето на Слънцето магнитните полета, които се излъчват от него, се огъват, докато преминават покрай планетите в неговата орбита, създавайки спираловидна структура, известна като Спиралата на Паркър. Заредените частици от слънчево изригване могат да попаднат в тези спирали и да ги изстрелят обратно към Земята - когато иначе биха пропуснали нашата планета.

Магнитната буря на Слънцето, която е отговорна за тези събития, все още произвежда най-интензивния клас слънчеви изригвания - изригванията от клас X, заявиха синоптиците от NOAA в понеделник.

Предстоящата през тази седмица слънчева радиационна буря се различава от "геомагнитните бури", които удариха Земята този уикенд и които бяха достатъчно силен пряк удар, за да нарушат защитното магнитно поле на Земята - магнитосферата.

Голяма част от предстоящата радиационна буря ще бъде погълната от магнитното поле на Земята, но не и в близост до откритите полярни области - там, където земната магнитосфера се извива обратно надолу и навътре към земното ядро.

#магнитна буря #слънчево изригване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?