Лято 2024: Най-много се търсят продавачи и служители в хотелиерството

Лято 2024: Най-много се търсят продавачи и служители в хотелиерството
A A+ A++ A

Предложенията за работа през април са нараснали с 5% или близо 2300 спрямо предходния месец. Според ежемесечният анализ на една от водещите HR компании това се дължи почти изцяло на засиленото предлагане в секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“. Само в тези 2 сектора предложенията са общо 2200 повече спрямо март.

На годишна база все още се наблюдава по-малък брой обяви за работа, спрямо същия период през 2023г. Разликата е малка - около 800 предложения по-малко и се равнява на 2% спад.

С най-голям ръст са предложенията за работа в секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“. През април обявите в тях са нараснали съответно с 1200 (12% ръст) и 1025 (11 % ръст).
Ръст на предложенията наблюдаваме и в секторите „Административни и обслужващи дейности“ (270 предложения повече, 5% ръст), „Логистика и транспорт“ (150 предложения повече, 3% ръст) и „Производство“ (50 предложения повече, 1% ръст).

Броят на обявите остава непроменен в секторите „Здравеопазване и фармация“, „Строителство“ и „Счетоводство, одит, финанси“, а в секторите „ИТ“ и „Маркетинг и реклама“ се отчита лек спад от 4% във всеки сектор (около 40 предложения по-малко).

Традиционно за сезона с най-голям дял на обявите са секторите „Търговия и продажби“ (26%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (19%) – само тези два сектора съставляват почти половината (45%) от предлаганата работа в страната. След тях се нареждат секторите „Производство“ (15%), „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Логистика и транспорт“ (10%), „ИТ“ (7%), „Строителство“ (5.4%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4.9%), „Здравеопазване и фармация“ (4.8%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа отчитаме лек ръст от 2% (100 предложения повече), а като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения вече заемат 8% от предлагането през м. април.

Ръстът на предложенията е както следва: София (2%), Пловдив (6%), Варна (5%), Бургас (10%), Русе (5%) и Стара Загора (2%).

Като дялово разпределение в София обявите са 40%, а в останалите градове са: Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

#продавачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Акценти