Хлебарки-киборги ще бъдат тествани в спасителни операции

Хлебарки-киборги ще бъдат тествани в спасителни операции

стоп кадър

A A+ A++ A

Служители от Технологичния университет Нанянг в Сингапур представиха рояк хлебарки-киборги, контролирани от разстояние и способни уверено да вървят към целта на пясъчен тестов участък. Учените са уверени, че в бъдеще тази технология може да намери приложение в операции по търсене и спасяване.

Изследователите оборудват мадагаскарски хлебарки с „раници“, които им позволяват дистанционно да контролират насекомите чрез компютър. „Раниците“ предават команди чрез електроди от двете страни на сетивните органи на хлебарките, като им казват в коя посока да се движат.

Авторите на експеримента успяват да контролират поведението на стадо от 20 хлебарки-киборги, принуждавайки ги да се движат в една посока. Като част от тестовото „пътешествие“ софтуерът назначи няколко хлебарки за водачи – те бяха последвани от останалата част от групата.

И въпреки че хлебарките са просто насочвани наляво или надясно, те все пак уверено намират начини да избегнат препятствията. В някои случаи те дори помагат на своите другари, които са се обърнали по гръб, обръщайки ги обратно.

Според авторите на експеримента такава група може да се използва при операции по търсене и спасяване след природни бедствия, както и за измерване на екологични показатели. Авторите на идеята искат да стигнат още по-далеч и да използват раци киборги за бъдещи операции. Вижте повече.

#насекоми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници