СЗО: България е сред държавите с най-много кибертормоз сред младите

СЗО: България е сред държавите с най-много кибертормоз сред младите
A A+ A++ A

Около 16% от децата на възраст между 11 и 15 години са били подложени на кибертормоз през 2022 г. За сравнение процентът преди 4 години е бил 13, пише в доклад на СЗО Европа, обхващащ 44 държави. Най-високите нива на кибертормоз са били наблюдавани от момчетата в България, Литва, Молдова и Полша, а най-ниските - в Испания.

„Този доклад е предупредителен сигнал за всички нас да се справим с тормоза и насилието, когато и където и да се случват те”, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

15% от момчетата и 16% от момичетата съобщават, че са били обект на кибертормоз поне веднъж през последните месеци, сочи проучването, озаглавено „Здравословно поведение при деца в училищна възраст”.

Агенцията на ООН отбеляза, че пандемията е променила начина, по който подрастващите се държат един към друг. „Виртуалните форми на насилие от страна на връстници станаха особено актуални след началото на пандемията COVID-19”, пише още в доклада.

11% от момчетата и момичетата съобщават, че са били тормозени в училище поне два или три пъти месечно през последните няколко месеца, в сравнение с 10% преди четири години. „При положение, че младите хора прекарват до 6 часа онлайн всеки ден, дори малки промени в нивата на тормоз и насилие могат да имат дълбоки последици за здравето и благосъстоянието на хиляди хора”, заяви Клуге. 1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал кибертормоз над други хора, което представлява увеличение с 3% спрямо 2018 г., се казва в доклада.

Междувременно броят на юношите, които са участвали във физически бой, остава константен през четиригодишния период и е 10% - 14% при момчетата и 6 при момичетата. Изследването се основава на данни от 279 000 деца и юноши от 44 държави в Европа, Централна Азия и Канада. На повечето места кибертормозът е достигнал своя пик, когато децата са били на 11 години за момчетата и на 13 години за момичетата.

Според доклада социално-икономическият статус на родителите не оказва голямо влияние върху поведението на децата. Изключение прави Канада, където младежите в по-неблагоприятно положение са били по-склонни към тормоз.

#СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите