Почина журналистът и преводач Мариана Шипковенска

Почина журналистът и преводач Мариана Шипковенска
A A+ A++ A

Отиде си журналистката и преводач Мариана Шипковенска, съобщиха от издателство „Изток запад“ пред БТА.

Поклонението ще е на 20 октомври 2023 г. (петък) от 12:00 ч. в храм „Свети Седмочисленици“ в София.

Мариана Шипковенска е родена на 25 юни 1947 г. Завършила е Първа английска гимназия в София, а през 1970 г. - английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Веднага след дипломирането си постъпва на работа в БТА, в главна редакция „Международна информация“. През 1975 г. започва работа в отдел „Култура“ във вестник „Вечерни новини“, а от 1985 г. е редактор в отдел „Култура и изкуство“ на вестник „Поглед“.

През месец май 1993 г. се завръща в БТА, където работи до пенсионирането си през 2004 г. като редактор и заместник главен редактор на редакция „Международна информация“.

Занимава се с преводи на художествена литература от английски език и през годините е сътрудничила на редица издателства. Автор е на превода на книгата на Ювал Ноа Харари „21 урока за 21-ви век“ (изд. „Изток запад“), на издадената първоначално на немски език „Ятрогения или освобождаваща психотерапия“ (изд. „Изток запад“) на баща й проф. Никола Шипковенски, „Жената в бяло" от Уилки Колинс (изд. „Милениум“), „Ясновидката“ от Маргарет Атууд (изд. „Ориндж букс“) и др.


#Мариана Шипковенска #почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници