Плевнелиев призова Марковска да вземе решение за КС

Плевнелиев призова Марковска да вземе решение за КС
Новите конституционни съдии ще положат клетва в четвъртък на 15 ноември, съобщиха от институцията по-рано в събота. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Венета Марковска да вземе решение дали да стане член на Конституционния съд (КС) при положение, че има неизяснени обстоятелства в дейностгта й като съдия, призова президентът Росен Плевнелиев.

Според него не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация, цитира го БНР.

По думите на Плевнелие, членовете на КС са не просто само негови членове, но и „върховният морален стожер, символ на справедливостта в една държава".

„В казуса с г-жа Марковска се надявам самата тя да прецени фактите от миналото и да вземе своето решение", коментира държавниянит глава.

Новите конституционни съдии ще положат клетва в четвъртък на 15 ноември, съобщиха от институцията по-рано в събота. Официално им встъпят в длъжност ще стане в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лазар Груев и Георги Колев.

Това се случва ден, след като Плевнелиев призова всички новоизбрани „с изключение на госпожа Венета Марковскада положат клетва, за да може Конституциоянният съд (КС) да работи в нормален състав".

В Конституционния съд влизат четирима нови членове - Георги  Ангелов, съдия от Върховния административен съд, избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание Венета Марковска, зам.-председател на Върховния административен съд и Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.

Марковска, чието избиране предизвика скандал, който продължава вече две седмици  уведоми преди два дни председателя на КС, че ще положи клетва, след като прокуратурата провери внесения в парламента сигнал срещу нея и изчисти името й.

#Конституционен съд #конституционни съдии #КС #Венета Марковска #Борис Велчев #председател на НС #Цецка Цачева #Президент на България #Росен Плевнелиев #министър-председател #Бойко Борисов #ЕК #доклад #Европейска комисия #скандал #ВАС #Върховен административен съд #Анастас Анастасов #Георги Ангелов #ВКС #Върховен касационен съд #Лазар Груев #Георги Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници