Павлова одобри устройствения план на Морската градина във Варна

Павлова одобри устройствения план на Морската градина във Варна
ОУП предизвика остро недоволство сред местните заради отредените нови зони за застрояване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общият устройствен план (ОУП) на Варна вече е одобрен и подписан, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Документът окончателно ще влезе в сила след обнародването му в „Държавен вестник“, предаде БНР.

Условието на Лиляна Павлова да одобри плана на Варна, който предизвика остро недоволство сред местните заради отредените нови зони за застрояване, бе кметът на града Кирил Йорданов да издаде пълна забрана за строежи в Морската градина и целия Приморски парк.

След серия от масови протести на варненци Общинският съвет на града прие преди месец ОУП на Варна, в който бе записана пълна забрана за строителство в Морската градина.

Устройственият план разшири и т. нар. историческо ядро на градината, което се разпростря почти до курорта „Св. Константин и Елена“.

Впоследствие обаче стана ясно, че пълната забрана не важи за хората, които са си извадили редовни строителни разрешения за терени в Морската градина.

Поради тази причина е необходимо кметът да наложи още една „пълна забрана“ за строителство в Приморския парк.

Каквито и забрани да бъдат наложени, те няма да са в сила за Алея първа, тъй като тя от години е извадена от територията на Морската градина и вече има влязъл в сила нов устройствен план, отбелязва „Медиапул“.

Регионалното министерство препоръча още на Кирил Йорданов незабавно да възложи изготвянето на устройствен план за Морската градина, който да е за зелени площи, а не както в момента – за жилищна част.

#Варна #Морска градина #ОУП #Алея първа #Общ устройствен план #Кирил Йорданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници