Иран се оплака, че Израел настройва България срещу него

A A+ A++ A

Израел системно настройва общественото мнение в България срещу Иран, заяви иранското посолство в София в изявление по повод възпоменанието за жертвите на атентата от 18 юли на Летище Бургас, което се проведе ден по-рано в Софийската синагога.

„Напоследък общественото мнение в България е свидетел на злоупотребите на представители на ционисткия режим от трибуните на тази държава, на злепоставяне на Ислямска Република Иран и създаване на проблеми в историческите и приятелски отношения между Иран и България," заявава посолството на Иран в София.

„Точно за тази цел те правят всичко по силите си и с повдигане на неоснователни и абсурдни обвинения спрямо Иран по всевъзможни начини се опитват да създадат безпокойство и тревога в обществото", се посочва в изявлението.

Изявлението цитират речта в Софийската синагога на вицепремиера на Израел и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон, в която той говори за „ислямския тероризъм".

„Използването на измисления термин „ислямския тероризъм" в речта на така наречения вицепремиер на ционисткия режим, произнесена в софийската синагога и също така отправянето на обвинения за тероризъм към исляма, който е религия на мира и любовта към човечество, е продължение на същата позната политика за подстрекателство към война между последователите на Божествените религии, която ционистите следват", посочват от посолството на Иран.

Според посолството на Иран „ционистите" „забравят, че будният и информиран български народ е напълно наясно с узурпаторското, войнствено и смъртоносно естество на ционисткия режим и не се подвежда от бълнуванията на представители на този режим. В окупираните територии следите от техните зверства са пред очите на всички и нямат нужда от доказателства."

Иранското посолство обвинява директно Израел, че подлага на опасност международния мир и сигурност.

По повод обвиненията, че Техеран разработва ядрени оръжия, дипломатическото представителство подчертава, че „съхранението на големи количества ядрени оръжия и недопускането на инспекторите на международната агенция за атомна енергия до ядрените инсталации на ционисткия режим са ясни и твърди доказателства за ненадеждността на техните лъжи относно мирните ядрени дейности на Иран".

„Въпреки че за своето развитие и благоденствие светът има нужда от мир и сигурност, ционисткият режим търси своето оцеляване в несигурността и нестабилността на региона и света и с тази своя политика подлага под опасност международния мир и сигурност", пише в изявлението.

#Иран #посолство на Иран #Израел #атентат #Бургас #синагога #иранската ядрена програма #Трагедия в Бургас #Моше Яалон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници