Експерти с коментар ще има ли война между Израел и Иран

Експерти с коментар ще има ли война между Израел и Иран

canva

A A+ A++ A

В неделя имаше нова ескалация на напрежението в Близкия изток. Какви ще са последиците от атаката на Иран срещу Израел и има ли заплаха за националната ни сигурност? В ефира на NOVA темата коментира арабистът проф. Владимир Чуков. Той посочи, че вероятно ще има по-сдържан отговор от страна на Тел Авив.

"Вече излязоха параметрите на оръжията на Иран. Търси се логика, така че да се покаже, че не могат да правят каквото си искат, но и да не се предизвика ескалация. Няма обаче да има Трета световна война, нито пък сблъсъци. Иран има сериозно влияние в Близкия изток - хутите, "Хизбула", паравоенните милиции и военните организации", коментира той.

Според журналиста Иво Инджев при две операции израелците преди години са ударили ядрени обекти в Иран и Сирия.

"Сегашният случай е различен. Много по-сложен е, защото Техеран заедно със своите руски съветници, са отчели миналото. Международният отзвук е много важен. Иран твърди, че е приключила с отмъщението си и приканя Израел да сложи точка - разменили са си удари и не иска да продължават. Техеран демонстрира, че не може да си позволи да не отговори. Освен това искаше да провери готовността на израелската отбрана, както и да накара Тел Авив да похарчи пари за защита. В тази ситуация победи тезата, че Иран е "луда за връзване", заяви Инджев. И отбеляза, че досега не е имало такъв огромен брой дронове на "рояк".

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници