Москва ще предприеме ответни мерки заради отнетата от България акредитация на руски журналист

Москва ще предприеме ответни мерки заради отнетата от България акредитация на руски журналист

ФБ/Мария Захарова

A A+ A++ A

Нова ескалация на напрежение между София и Москва. ДАНС е поискала експулсирането на кореспондента на вестник „Российская газета” Александър Гацак. От службата уточняват, че действията им са продиктувани от дейността на руския журналист, „представляваща заплаха за националната сигурност”. Последва и остра реакция на руското външно министерство.

Руският журналист е напуснал страната днес, става ясно от съобщението на ДАНС. Повече от месец обаче Александър Гацак се е укривал в посолството на Руската федерация у нас. Той отказвал да се яви в българските служби, за да му бъде връчена заповедта от 21 септември. От външното ни министерство засега запазват мълчание по случая. Говорителят на руското външно ведомство обаче не закъсня с коментара си. Мария Захарова заяви: „Русия ще предприеме ответните мерки”.

Повече от месец след скандала около Руската църква, днес стана ясно, че българските служби са поискали експулсирането и на журналиста Александър Гацак.

„Във връзка с дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България, на руския гражданин Александр Гацак са наложени принудителни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“.

От ДАНС уточняват, че се е наложило да потърсят съдействие от българското външно министерство, след като журналистът не се явил нито в дирекция „Миграция”, нито в агенцията, за да му бъде връчена заповедта.

„Руският гражданин отказва да се яви в българските ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България“, посочиха от ДАНС.

За NOVA от посолството на Руската федерация у нас отговориха единствено, че всички въпроси по този случай трябва да се адресират до българските институции. От външното ни министерство засега запазват мълчание. Коментар обаче дойде от премиера Николай Денков. „Когато някой нарушава законите на страната, той трябва да си тръгне!", заяви той. Не закъсня реакцията и на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

„Това е поредният незаконен ход на натовците срещу руските журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки”, заяви Захарова.

Действията на България спрямо руския журналист бяха отбелязани във вчерашното издание на „Российская газета”. В публикацията отбелязват, че Гацак работи в София от няколко години и постоянно публикува материали за проблемите на вътрешната и външната политика на страната, в частност - въпроси, засягащи двустранните отношения между Русия и България.

Действията на ДАНС обаче не са били с цел ограничаване на свободата на словото, а са насочени към защита на националната сигурност, допълват в мотивите си от агенцията.



#Мария Захарова #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници