Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Стоп кадър/БГНЕС

A A+ A++ A

От първата среща на върха на Инициативата "Три морета" преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността - енергийна, транспортна и дигитална". Това заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата "Три морета" в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, предаде БТА.

"Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни", продължи държавният глава.

"Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само - преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта", каза още президентът.

"Но наред с конкретните практически ползи мога да кажа, че България има съществен принос за развитието на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на "Три морета". Така че, този фонд прогресира и вече работи успешно заедно с Европейския инвестиционен фонд. По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион", обобщи Радев.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция.

Асоциирани членове са Украйна и Молдова. Целта на Инициативата "Три морета" е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

# Румен Радев #"Три морета"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници