Задълбочава се кризата за качествен персонал в туризма

Задълбочава се кризата за качествен персонал в туризма
БНТ
A A+ A++ A

Сериозен проблем в началото на летния туристически сезон у нас. Кризата за качествен персонал се задълбочава. Специалисти в туристическия бранш казват, че само за летния сезон край морето не достигат около 20 хиляди души. Тези, които завършват специалност туризъм в университетите, търсят работа в чужбина, а младежите от професионалните гимназии често избират други начини за реализация. От това страда качеството на туристическите услуги, информира БНТ.

Анализите на Министерството на туризма сочат, че трябва да се обособят нова категория кадри в туризма - така наречения контактуващ персонал, който пряко общува с туристите. За хотелиерите и ресторантьорите това е все по-трудно.

Дияна Колчева, хотелиер: Изключително трудно могат да се открият добри рецепционисти на хотел, тоест администратори в хотел, които да отговарят на съответните изисквания, тоест да владеят поне два езика, да са работили поне един сезон на рецепция, въпреки че ние всички хотелиери сме склонни да обучаваме нашите кадри, разчитайки че те ще се върнат следващия сезон, въпреки че това много рядко се случва.

Според Валентина от Русе ниските заплати са част от причините за недостиг на кадри в туризма.

Валентина Георгиева, камериерка: В България е ниско заплащането, като камериерка 500-600 лева са малко наистина. Но вече това е практиката, политиката на работодателите, на политиците.
Проф. Асен Чаушев, собственик на школа за подготовка на кадри: От една страна, тези, които ги има, нямат квалификация да заслужат своето заплащане. От друга страна, работодателите пропиляха 20 години, не им заплащаха, излезе всичко в чужбина.

Сега на мястото на българите работодателите канят на тримесечни договори младежи от Украйна и Молдова. Това донякъде спасява бизнеса.

Лазко Жарденов, управител на хотел: За тях 250 евро заплата, които ние им даваме по договор, като допълнително осигуряваме храна, нощувки, осигуряваме транспорт, подготовка на здравни книжки и т. н. Всички разходи на територията на България ние ги осигуряваме.

Трудно ще бъде да се обърне тенденцията и качествените кадри да останат у нас. Изходът е да се повишава тяхната квалификация, но трябва да се повишава и тяхното възнаграждение… Летният сезон е много кратък, няма достатъчно приходи, за да гарантираме по-сериозни възнаграждения.

Прогнозите за това лято сочат близо 10 на сто ръст на чуждестранните туристи, а голяма част от хотелите по Черноморието все още не са окомплектовани с персонал.

#туризъм #летен сезон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите