Съставка на червеното вино пречи на наддаването на тегло
Според статия, публикувана в Journal of Biological Chemistry, съставка на червеното вино, гроздето, боровинките и други червени плодове – piceatannol, блокира процеса на съзряване и уголемяване на мастните клетки.
Учените, провели изследването, предполагат, че откритието им ще помогне за разбирането и контрола на затлъстяването.
Piceatannol нарушава експресията на гените и действието на инсулина по време на съзряването на мастните клетки. При наличието на piceatannol формирането на мастната тъкан е забавено, дори напълно прекъснато.
Предполага се, че образуването на мастната тъкан е важен процес, блокирането на който може да предотврати натрупването на мазнини и в по-глобален план – образуването на мастна тъкан и затлъстяване.
Предстоят нови изследвания в тази насока.