Възстановяване на пресипналия глас с помощта на народни средства

Възстановяване на пресипналия глас с помощта на народни средства

canva

A A+ A++ A

Викането може да бъде неизбежно в различни ситуации, като публични изказвания, спортни събития или дори когато просто се забавлявате. Въпреки това, прекомерното викане може да доведе до дразнещо състояние, наречено пресипнал глас. За щастие има няколко домашни средства, използващи билки, чайове и други естествени методи, които могат да помогнат за възстановяване на гласа ви бързо и ефективно. В тази статия ще обсъдим някои от най-ефективните лечения за пресипнал глас, причинен от прекалено викане.

Гаргара със солена вода
Гаргарата със солена вода е прост, но ефективен метод за облекчаване на възпалението и успокояване на раздразнените гласни струни. Солта помага за премахване на излишната слуз и бактерии, като същевременно намалява подуването. За да направите гаргара със солена вода, просто смесете 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода, разбъркайте, докато се разтвори, и след това я използвайте за изплакване на устата си. Повторете този процес няколко пъти на ден, докато гласът ви се подобри.

Чай от джинджифил
Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на възпалените гласни струни и облекчаване на дискомфорта, свързан с пресипнал глас. Освен това помага за изчистване на натрупаните храчки и улеснява говоренето. За да приготвите чай от джинджифил, настържете малко парче пресен джинджифил и го добавете към чаша гореща вода. Оставете го да кисне за няколко минути, след което прецедете и добавете мед за вкус. Пийте този чай няколко пъти дневно, докато гласът ви се възстанови.

Инхалация с пара
Инхалирането на пара може да помогне за овлажняване на сухите и възпалени гласни струни, като по този начин облекчава симптомите на пресипнал глас. Всичко, от което се нуждаете, е купа с гореща вода и кърпа. Наведете се над купата, покрийте главата си с кърпата и вдишайте парата дълбоко. Правете това за около 5-10 минути, като повтаряте няколко пъти на ден, ако е необходимо.

Хидратирайте тялото си
Пиенето на достатъчно вода през целия ден е от решаващо значение за поддържането на гласните струни влажни и здрави. Когато сте дехидратирани, гласните ви струни са склонни да стават сухи и дразнят, което води до пресипнал глас. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден и избягвайте алкохола и кофеина, тъй като те могат допълнително да дехидратират тялото ви.

Мед и лимон
Медът и лимоновият сок имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на възпалените гласни струни и насърчаване на оздравяването. Смесете една супена лъжица мед и сока от половин лимон в чаша топла вода и разбъркайте добре. Консумирайте тази смес няколко пъти на ден, за да подпомогнете възстановяването на гласа си.

Почивка
Понякога единственият начин да се възстанови напълно пресипналият глас е да дадете почивка на гласните си струни. Опитайте се да не говорите твърде много в продължение на няколко дни и вместо това общувайте чрез писане или жестове. Това позволява на гласните ви струни да заздравеят без допълнителен стрес.

Вдишвания с етерично масло от чаено дърво
Етеричното масло от чаено дърво притежава антимикробни свойства, които могат да помогнат за елиминирането на бактериите, причиняващи възпаление на гласните струни. Добавете няколко капки етерично масло от чаено дърво към купа с гореща вода, наведете се над нея и покрийте главата си с кърпа. Вдишайте парата дълбоко за около 5-10 минути, като повтаряте няколко пъти на ден, за да облекчите симптомите на пресипнал глас.

Кора от хрян
Кората от хрян може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката, свързана с пресипнал глас. Настържете малко парче кора от хрян и го добавете към чаша гореща вода. Оставете го да кисне няколко минути, след което прецедете и добавете мед за вкус. Пийте този чай няколко пъти дневно, докато гласът ви се подобри.

Пресипналият глас, причинен от прекалено викане, може да бъде неудобен и труден за лечение. Въпреки това, като използвате тези природни средства, можете ефективно да лекувате състоянието и да възстановите гласа си. Не забравяйте, че е важно да бъдете търпеливи и да позволите на гласните си струни да заздравеят правилно. Ако симптомите продължават или се влошават, консултирайте се със здравен специалист за правилна диагноза и лечение.

#медицина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите