40 арестувани за палежа на саудитското посолство в Техеран

40 арестувани за палежа на саудитското посолство в Техеран
A A+ A++ A

Посолството на Саудитска Арабия в Техеран бе нападнато тази нощ от демонстранти, протестиращи срещу екзекуцията на шиитски духовник в Рияд. Демонстрантите успяха да проникнат в сградата и да я подпалят, преди да бъдат прогонени от полицията.

Задържани са 40 демонстранти заради атаката срещу саудитското посолство, заяви прокурорът на иранската столица пред иранската агенция Исна. До момента 40 лица, които са проникнали във вътрешността на посолството, са идентифицирани и задържани. Продължава разследването, за да бъдат идентифицирани виновниците за този акт, заяви Абас Джафари Долатабади, цитиран от Франс прес и БНР.

Междувременно Саудитска Арабия обвини „безсрамен“ Иран в спонсориране на тероризма и подкопаване на регионалната стабилност, след като дипломатическият спор между двете страни ескалира в събота заради екзекуцията на известния шиитски духовник, предаде SPA.

Екзекутираният Аятолах Нимр ан-Нимр е смятан от саудитските власти за подбудител към размирици, а от шиитите в страната и региона - за борец за равноправие със сунитското мнозинство в Кралството.

Реакцията на официален Иран бе остра - Революционната гвардия обеща да отмъсти за смъртта на ан-Нимр, а духовният лидер Али Хаменей сравни саудитските екзекутори с убийците от групировката "Ислямска държава". В реч пред духовници, публикувана на официалния му сайт, той нарече екзекуцията "политическа грешка" на саудитския режим.

Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски духовник заяви в неделя Хаменей, цитеран от Франс прес. Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици, каза още Хаменей.

„Иранският режим е последният на света, който може да обвинява другите в подкрепяне на тероризма, имайки предвид това, че Иран е държава спонсорираща тероризма, и е осъдена от Обединените нации и много държави“, казва говорител на външното министерство в изявление. „Режимът в Иран няма срам, говорейки по въпросите на човешките права, дори след като е екзекутирало стотици иранци миналата година без ясни правни основания“, се казва в изявлението.

Влиятелни политици от шиитското мнозинство в Ирак в същото време настояха за прекъсване на дипломатическите връзки с Рияд. САЩ и Европейският съюз изразиха опасения, че еккзекуцията ще увеличи напрежението в Близкия изток.

 

#Иран #Саудитска Арабия #екзекуция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници