Байдън: Наши военни свалиха почти всички дронове и ракети на Иран към Израел

Байдън: Наши военни свалиха почти всички дронове и ракети на Иран към Израел

Стоп кадър/Х

A A+ A++ A

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали американските сили, че са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран. Той обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака на Техеран, предаде АП.

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ескадрени миноносци за подсилване на противоракетна отбрана в региона през изминалата седмица. Благодарение на това и на изключителните умения на нашите военнослужещи помогнахме на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети", се казва в изявление на Байдън.

В условията на най-голямото засилване на регионално напрежение от началото на войната между Израел и "Хамас" преди шест месеца, Байдън обеща, че американската подкрепа за защитата на Израел срещу атаките на Иран и неговите проксита е "желязна". Това бе първият път, в който Иран нанесе директна военна атака срещу Израел, рискувайки да предизвика по-широк регионален конфликт.

САЩ и Израел се подготвяха за нападение в продължение на дни, след като Иран заяви, че ще отвърне на предполагаемия израелски удар този месец по сградата на иранското консулство в Сирия, при който загинаха 12 души, включително двама висши ирански генерали от елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър, за да се срещне с екипа си по националната сигурност в Белия дом, като се върна във Вашингтон минути преди израелски официални лица да потвърдят, че са засекли безпилотни летателни апарати, изстреляни към територията им от Иран, информира БТА.

Преди да разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, той свика заседание на Съвета за национална сигурност в Ситуационната зала на Белия дом, за да обсъди развоя на ситуацията, съобщи Белият дом.

"Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защити и да победи дори безпрецедентни атаки - изпращайки ясно послание на враговете си, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел", каза Байдън.

Той добави, че ще свика среща на Г-7 днес, "за да координира единен дипломатически отговор на наглото нападение на Иран".






#Джо Байдън #Близкият изток #Иран #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници