Как Китай елиминира непреодолимия смог за няколко седмици

Как Китай елиминира непреодолимия смог за няколко седмици
A A+ A++ A

Китай стана пословичен със замърсения си въздух поради силната индустриализация в големите градове.

Смогът ( комбинация от мръсен въздух и мъгла) обаче се превръща и в сериозен проблем за здравето на хората. По думите на учени близо 4 000 души на ден загиват именно от заболявания предизвикани от смог.

Всичко това обаче се промени, когато на 20 август в Пекин 5 милиона коли бяха принудени да използват обходни маршрути, а не да преминават през центъра на града. Акцията се проведе в продължение на две седмици.

Резултатите наистина бяха впечатляващи - за първи път сградите в китайската столица бяха видими от птичи поглед. По време на забраната и 40 000 строежа в града също бяха спрени. 

Като резултат и качеството на въздуха значително се повиши, като индексът за качеството на въздуха спадна от 500 на 17. За сравнение, допустимите добри стойности са до 50, а умерените варират от 51 до 100 пункта.

За съжаление обаче, веднага щом забраната беше вдигната, качеството на въздуха отново отбеляза рязък спад, показвайки замърсяване от 160 пункта.

Китай се ангажира и с дългосрочен план за намаляване на замърсяването като обяви инвестиция от 1.7 млн. юана ($ 230 милиарда), които ще бъдат използвани изцяло за намаляване на вредните емисии.

 

#Пекин #Китай #въздух #смог #замърсяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници