НСИ: 9% по-малко чужденци са посетили страната ни през юли

НСИ: 9% по-малко чужденци са посетили страната ни през юли
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 9% са намалели чужденците, които са посетили страната ни през юли месец в сравнение с година по-рано, става ясно от данните на Националния статистически институт. През юли 1,6 млн. чужденци са избрали да пътуват до България.

Наблюдава се спад при всички видове пътувания: със служебна цел - с 50,1%, с други цели - с 4,9%, и с цел почивка и екскурзия - с 3, 4%.

От общия брой чужденци, посетили България през юли 2015 г., дeлът на гражданите от Европейския съюз е 58,5%. Това е с 13,6% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Австрия - с 34,9%, Германия - с 28,9%, Чешката република, Нидерландия, Гърция, Обединеното кралство и други. Същевременно от НСИ отчитат ръст на посещенията на граждани от Франция, Словакия, Италия, Дания.

Статистиката отчита спад и на гостите от други страни, извън тези от Европейския съюз. При този показател намалението е с близо 5%.

Най-голямо е регистрираното понижение при посещенията на граждани от Руската федерация – с близо 20%.

През юли 2015 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия — 55,4%, следвани от посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) и със служебна цел.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 98% от всички посещения на граждани от Израел и 90,9% - от Руската федерация. Служебните пътувания са 27,8% от всички посещения на граждани от Италия, а с други цели са 85,5% от посещенията на граждани от Гърция и 78,2% - от Турция.

За сметка на това през тази година повече българи са решили да изкарат почивката си в чужбина. Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2015 г. са с 16,5% над регистрираните през юли миналата година. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Обединеното кралство - с 44,1%, Турция - с 24,9%, Гърция - с 24,4%, Германия, Франция, Сърбия, Испания, Италия, Австрия и други.

Същевременно намаляват пътуванията към Чешката република, Португалия, Израел, Румъния.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юли 2015 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия и пътуванията със служебна цел. В сравнение с юли 2014 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия - с над 50%, и с други цели, докато тези със служебна цел намаляват.

#Националния статистически институт #чужденци #пътувания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници