Комисията „Първанов–Марин“ спира дейността си, Яне Янев прави нова

Комисията „Първанов–Марин“ спира дейността си, Яне Янев прави нова
Депутатът Яне Янев обяви, че комисията към НС, която се занимава с помилванията през двата мандата на експрезидентската двойка Първанов–Марин, прекратява своята дейност. Снимка: parliament.bg
A A+ A++ A

Депутатът Яне Янев обяви, че комисията към НС, която се занимава с помилванията през двата мандата на експрезидентската двойка Първанов–Марин, прекратява своята дейност.

Това стана след като в сряда Конституционният съд реши, че създаването на комисията е противоконституционно, припомня БНР.

След Великденските празници обаче ще бъде внесено проекторешение за създаване на нова временна парламентарна комисия, което ще е съобразено с решението на конституционните съдии, категоричен е Яне Янев, който е и председател на временната парламентарна комисия.

Новата комисия ще се занимава с проучване на фактите и обстоятелствата, както и действията и инициативите на длъжностни лица от органите на изпълнителната власт и на граждани по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода от 22 януари 2002 година до 22 януари 2012 година.

Според Яне Янев трябва да се въведе задължително обнародване на указите на държавния глава за помилванията.

Внимателното вглеждане в решението на Конституционния съд води до изводите, че комисията е улеснена по всички спорни моменти, лансирани от народните представители, които не са желаели да излезе цялата информация за помилването, каза Янев.

„Твърдяха, в продължение на два месеца, че комисията едва ли не има намерение да осъществява парламентарен контрол над президента и вицепрезидента. Нищо подобно не е правила комисията и не е имала никога подобни цели“, посочи Янев.

„Всички форми на парламентарен контрол и временни комисии по отношение на президента са недопустими. Така съдът е дал възможност да продължи работата си новата комисия“, каза още той.

„Уважаемите конституционни съдии - Евгени Танчев, Пламен Киров и господин Димитър Токушев, които са били съветници на президента Първанов, когато са разглеждали това решение, не са ли взели предвид, че би следвало да си дадат отвод?“, запита Янев.

#Янев #Яне Янев #помилвания #Анкетна комисия #НС #комисия #Първанов–Марин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници