По 200 проби дневно за качеството на „Тракия“

По 200 проби дневно за качеството на „Тракия“
Министър Павлова посочи, че предпочита да допусне компромис с времето за изпълнение, но не и с качеството на строителството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Експерти от лабораторията за проверка на качеството към Агенцията „Пътна инфраструктура“ от 11 април до 1 юли ще осъществяват пряк контрол на строежа на трите лота на магистрала „Тракия“ - до довършването й в ускорени темпове в срока, приет от изпълнителите.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на инспекция на строителството на магистралата край Ямбол, цитирана от БТА.

На въпрос за новите, по-кратки срокове за завършване на магистралата министър Павлова посочи, че предпочита да допусне компромис с времето за изпълнение, но не и с качеството на строителството.

„Всеки ден лабораторията ще прави по 200 проби, които ще бъдат изпитани и сертифицирани, преди да продължи изграждането на пътя“, допълни тя.

По време на инспекцията на Лот 4 бе направена проверка с подвижна лаборатория на якостта на натоварването на пътя и носимоспособността. Някои от пробите показват леки отклонения от стандартите и показателите и трябва да бъдат коригирани до 1 май за сметка на изпълнителите.

Иван Иванов, представител на изпълнителя на лота – сдружението „Тракия IV“, потвърди пред журналисти ангажимента първите 15 км до пътния възел „Петолъчката“ да бъдат готови до 1 юли.

Той допълни, че по трасето се работи денонощно, за да се навакса закъснението, причинено от тежката зима и от наводненията.

Според Иванов времето за окончателното завършване на Лот 4 ще бъде съкратено до началото на ноември, вместо в предвидения в договора срок до февруари 2013 година.

Лот 4 има сериозен проблем с овлажнените почви, които допълнително забавиха работата по него, каза Павлова.

По отношение на качеството на лотове 2 и 3 тя посочи необходимостта от корекции на изградения пътен възел при Нова Загора, от смяна на част от бордюрите и пресфалтиране на някои участъци, както и от смяна на мрежите за предпазване на прелитащите птици.

Министър Павлова каза още, че има забележки за плътността на циментовата стабилизация на Лот 3, тъй като според нея слоят под асфалта не е достатъчно плътен, предаде „Фокус“.

#Нова Загора #Иван Иванов #Петолъчката #министър на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова #магистрала #Тракия #Агенцията „Пътна инфраструктура“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници