Мнозинството нанесе тежък удар на парламентаризма, смята Миков

Мнозинството нанесе тежък удар на парламентаризма, смята Миков
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Внесеният законопроект за промени в Конституцията "застина", беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло. Това посочи председателят на БСП Михаил Миков в доклада си в началото на днешния пленум на БСП, цитиран от БТА.

Внася се един проект, два месеца се говори по него, след това се ревизират две трети от него, не се допуска до пленарна зала, където трябва да прозвучат сериозните аргументи "за" и "против", тихо и кротко се подменя от нова инициатива, обясни Миков.

По думите му това е подход, който подравя смисъла и значението на парламентаризма и законодателната инициатива се превръща в основа на политическия пи ар.

Миков отбеляза, че конституционен проект може да се внесе с 80 подписа. Събирането на 180 подписа би трябвало да ангажира тези, които са положили подписите си в евентуално гласуване и вкарване на този окастрен конституционен проект в бързо разискване през есента, макар че внасянето на проект по същество не означава подкрепа и тя се изразява само с гласуване, коментира още Миков.

По думите му е интересна тезата, че между първо и второ четене ще се отправи "нещо" до КС. КС не се произнася по законопроекти, а по приети закони или отправени питания в абстрактна форма, които не могат да бъдат пряко съотнесени към предлагани текстове, обясни Миков.

 

#Михаил Миков #промени #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници