Тъжна тенденция: Ето доколко българите са запознати с промените в Конституцията

Тъжна тенденция: Ето доколко българите са запознати с промените в Конституцията

стоп кадър

A A+ A++ A

“До края на годината се очаква промените в Конституцията да станат факт. Направихме национално представително проучване, което показва тенденция хората да нямат информация и да разбират нуждата от промени в основния ни закон”. Това заяви Биляна Гяурова, директор на фондация "Български институт за правни инициативи", предаде репортер на БГНЕС.

Гяурова обясни, че според тяхно проучване, което е направено сред 1011 респонденти, 35% смятат, че не трябва да има промени в Конституцията, а 31,9% не могат да преценят, само 18,7% смятат, че такива промени трябва да има.

“Относно нагласите към свикване на Велико Народно събрание 39% не знаят дали трябва такова събрание да бъде свикано; 34,2% казват, че не трябва Велико Народно събрание да се свиква, защото според тях нищо няма да се промени”, обясни още Биляна Гяурова.

За внесения в момента проект за изменение и допълнение за промени в Конституцията 95% от анкетираните имат бегла или никаква представа какви са предложените промени.

“На въпроса дали се интересуват от конкретните предложения за промени в Конституцията 52,3% отговарят, че донякъде се интересуват, а 36,4% заявяват, че не се интересуват изобщо”, коментира още директорът на фондацията.

На въпроса кои са най-спешните реформи, 58,8% от респондентите посочват, че промените в Конституцията трябва да решат проблемите в съдебната власт. 39,8% смятат, че трябва да се създадат условия за контрол върху главния прокурор, а малко над 39% смятат, че трябва да се промени политическата среда.

Относно конкретните промени в Конституцията 67,6% подкрепят да се завишат стандартите при избиране на ръководствата на независимите регулатори (като например КЕВР, КЗК, НОИ, БНБ, Сметна палата, НЗОК и други); 57,9% смятат, че трябва да се намалят мандатите на главния прокурор, на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Висшия съдебен съвет, а относно намаляването на правомощията на главния прокурор близо 55% отговарят, че това трябва да стане, но близо 35% не могат да преценят. По отношение и на останалите предложения посочени по-горе близо 35% от хората не са запознати и не могат да дадат отговор.

Относно предложението да се ограничи кръгът лица, които могат да бъдат избирани от президента, мнозинството от респондентите отново не могат да преценят - 40,3%.

Накрая, на въпроса какви ще бъдат резултатите от предложените промени, мнозинството от 32,5% отново не могат да преценят, с близки проценти от 31,9% смятат, че ситуацията ще се промени към по-добро.

#Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници