АБВ ще даде само един подпис за новия проект за промени в конституцията

АБВ ще даде само един подпис за новия проект за промени в конституцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АБВ ще има един подпис в тази листа, освен ако нещо не се наложи, ако не достигнат един или два подписа, но това е въпрос на технология. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов във връзка с входирането на новия проект за промени в Конституцията.

По думите му това, което може да се каже, е, че знакът, даден с подписа на председателят на ПГ на АБВ означава, че партията остава в дебата.

„Оставаме в усилията за промяна в Конституцията. Възможно е на първо четене да гласуваме „за“, но със сигурност на второ четене, когато става дума за втория пункт - за това разпределение на колегиите, ние ще бъдем против, освен ако нещо не се случи дотогава“, посочи лидерът на АБВ.

„Ние вече бяхме казали „да“ на варианта, който предвижда разделянето на ВСС с квота респективна 8 :6 и 6:5, но нещата се промениха и очевидно под натиска на една от политическите сили, което ни прави резервирани на този етап“, обясни Първанов.

Според него фактът, че това се прави успоредно с подписката за питане до КС в тази част идва да покаже, че вносителите не са уверени, че се прави нещо редно.

„Нещо повече аз твърдя, че това не е редно от морално-политическа гледна точка, защото ние сме противници на това „полит-комисарите”, които политиците избират в съответните колегии, да доминират или както е в случая с този проект - да имат възможността да блокират прокурорската квота“, посочи Първанов.

#Георги Първанов #промени #Конституция #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници