Предлагат промени в Закона за културното наследство

Предлагат промени в Закона за културното наследство
A A+ A++ A

Министерският съвет предлага на Народното събрание да приеме законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.

Промените се отнасят за връщане на паметници на културата, които са незаконно изнесени от територията на държава-членка. Процедурата по връщане обхваща всички движими културни ценности – национално богатство, както и такива, които са част от обществени или други колекции, или собственост на регистрирани вероизповедания.

Проектът предвижда изменение и в чл. 150, свързано с промяна в изискванията за притежаване на минимална образователно-квалификационна степен за лица, кандидатстващи за получаване на разрешение за теренно археологично проучване. Предлага се лица, които притежават образователно-квалификационна степен магистър по археология или археометрия, след придобитата бакалавърска степен по археология, да имат право да кандидатстват за получаване на разрешение. Целта на изменението е само специалисти, притежаващи необходимата квалификация и образование да кандидатстват и получават разрешение за теренно проучване, което ще окаже пряко влияние върху процесите по опазване на културното наследство в страната.

#Министерският съвет #Народното събрание #паметници на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници