Дянков обеща заплати на металурзите преди Великден

Дянков обеща заплати на металурзите преди Великден
Финансовият министър Симеон Дянков обеща на металурзите от ОЦК – Кърджали, че заплатите им ще бъдат изплатени преди Великден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков обеща на металурзите от ОЦК – Кърджали, че заплатите им ще бъдат изплатени преди Великден.

„До 10 дни или до две седмици ще има яснота за съдбата на ОЦК и новия инвеститор, а заплатите трябва да се изплатят преди Великденските празници," заяви финансовият министър Симеон Дянков на среща си с металурзите в петък вечер в Кърджали, предаде БГНЕС.

От няколко дни и вицепремиерът е въвлечен в посредническата роля на правителството за решаването на кризата в комбината.

Дянков изложи пред синдикалните активисти стъпките, предприети от кабинета до момента и изрази надежда, че този път собственикът Валентин Захариев ще удържи на честната си дума.

"Висша проява на арогантност ще бъде при финализирана вече сделка за "Горубсо Мадан", той да не изплати заплатите. Но трябва да се мисли дългосрочно за развитието на завода, както и за по-голяма промяна в законодателството, не само в данъчното," подчерта министър Дянков.

Средствата за издплащането на заплатите ще дойдат от продажбата на "Горубсо Мадан", която трябва да стане преди Великден, обясни Дянков и посочи, че парите сигурно ще бъдат преведени още в понеделник.

„ Не му вярваме, той ни лъже отдавна," отсякоха металурзите.

"ОЦК може да тръгне нагоре само, ако банките опростят една част от дълговете на Захариев и ако се намери нов инвеститор със стабилна програма за развитието на предприятието. В момента обаче банките напълно са свалили доверието от него. Кредиторите, а не държавата, могат всеки момент да изземат управлението и имуществото на Захариев," така Симеон Дянков отговори на въпросите на работниците дали държавата има лостове да смени собственика на комбината, с когото те не желаят да работят повече.

Синдикалистите настояха за пореден път неплащането на работните заплати да бъде криминализирано.

„Това предложение беше обсъдено в Тристранния съвет, социалният министър Тотю Младенов го представи и на заседание на Министерския съвет," каза Дянков.

#ОЦК-Кърджали #Дянков #Симеон Дянков #Валентин Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници