От април: Наливат над 200 млн. лв за индустриални паркове у нас

От април: Наливат над 200 млн. лв за индустриални паркове у нас
A A+ A++ A

Над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални паркове у нас ще бъдат на разположение на инвеститорите от следващия месец. Средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на иновациите.

Икономическа зона „Тракия“ е един от най-големите индустриални хъбове в България, където наши и международни компании реализират проекти за над 1 млрд. евро. Мениджмънтът на зоната вече е готов с конкретни проекти, с които ще кандидатства за финансиране.

„Проектът, с който ние искаме да кандидатстваме – това е територията, която ние наричаме „Технологичен парк Пловдив“. За него имаме разработени идейни проекти за електросистемата. Имаме от предишния стратегически инвеститор как да се съедини зоната с ЖП-транспорт, и имаме първите процедури с АПИ за довеждаща инфраструктура и директна връзка с магистралата“, разказва инж. Пламен Панчев, изп. директор на „Тракия икономическа зона“.

Според икономисти трябва да се прекрати с практиката да се изливат огромни суми за мега проекти, което невинаги води до истинска добавена стойност.

„Колкото е по-отворена тази програма, ми се струва, че толкова по-полезно ще бъде. Тъй като невинаги имаме нужда от 100 млн., за да градим изцяло нов парк. Понякога са нужни 1-2 млн., за да се изгради някаква довеждаща инфраструктура, дори във вече съществуващи и работещи паркове“, смята икономистът Петър Ганев, цитиран от БНТ.

„Видяхме доста спорове през последните 2 години – различни визии как да се инвестира в индустриалните паркове и едно лъкатушене да се излеят парите в 2, 3 или 4 парка, избирани на централно ниво. И между това да има една отворена врата, и максимално много паркове технологични, големи, такива, които дори не са по новия закон, някакви индустриални терени, да могат да кандидатстват“, допълва Петър Ганев.

Един от основните критерии в оценката на проектите е да се докаже заявен инвеститорски интерес, брой на инвеститорите, които ще бъдат привлечени в парка и колко нови работни места ще бъдат разкрити по проектите. Според бизнеса най-важното е парите да не потънат в екзотични и никому ненужни проекти.

„За нас най-важното нещо е да се оценява привличането на инвеститори. Да не отидат парите в територии, които не са привлекателни, в които няма цялостна концепция за развитие, тъй като това, което ние научихме и най-големият опит, който имаме, това е една индустриална зона, един парк, това е един дългосрочен проект. Една съвкупност от професионално образование и развитие, от увеличаване производителността на труда“, казва инж. Пламен Панчев- изп. директор на „Тракия икономическа зона“.
Очаква се програмата да стартира през април като кандидатстването ще става изцяло по електронен път. Максималното финансиране може да достигне 40 млн. лв.

#икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници