Съветът на директорите на ВМЗ-Сопот: Корнелия Нинова е лъжкиня

Съветът на директорите на ВМЗ-Сопот: Корнелия Нинова е лъжкиня
A A+ A++ A

Съветът на директорите на "ВМЗ" излезе с позиция, след като Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова реши да смени ръководството на предприятието.

Арументите на лидера на левицата са, че дружеството работи неефективно и на загуба.

Веднага след това реагираха синдикатите на "ВМЗ", които обявиха протестна готовност след реформите.

Сега и от ръководството на компанията излязоха с позиция след решението на Корнелия Нинова.

Вижте пълния текст на позицията на Съветът на директорите на "ВМЗ":

Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева.

Първото невярно твърдение е, че „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд, за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв.

Фактите са следните – „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв. Да бъде избегната загубата през тази много тежка за бизнеса година е станало възможно и благодарение на работата на същия съвет на Директорите, който е ръководил предприятието през последните два месеца на 2021. Тези данни са публични и лесно проверими“, посочват от Завода. Те допълват, че за първите месеци на 2022 г. са подписани нови договори за над половин милиард лева. Само от авансите по тях са разплатени стари задължения на „ВМЗ“ за над 30 млн. лв., които предходни ръководства са отлагали. Към днешна дата Дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация. Плащанията до края на годината ще бъдат в пъти повече. „Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания /собственик на ВМЗ/ и буди недоумение защо са предоставили грешна информация на ръководството на икономическото министерство.

На пресконференцията си Нинова обяви, че въпреки неколкократните писма, които ръководството на „Държавната консолидационна компания” изпраща до „ВМЗ“, ръководството отказва да плати дивидент за 2021 г., както е решил МС „Това категорично не отговаря на истината. Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на директорите на ДКК, а не този на ВМЗ“, коментират от оръжейния завод. Те посочват, че още на 20 април 2022 г. Годишния финансов отчет на „ВМЗ“ е изпратен за одобрение на ДКК. От тогава до този момент становище не е дадено, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет, тъй като по закон Принципалът (в лицето на ДКК) дава санкцията за това.

Икономическият вицепремиер е в грешка и, че „ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ.“ От „ВМЗ“ разясняват, че всъщност в решението да се продават тези обособени части по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, отколкото сегашният Съвет на директорите на „ВМЗ“, тъй като това решение е взето от Народното събрание през 2019 г. В този период Корнелия Нинова е била народен представител и най-вероятно от справките на парламента може да се проследи как и дали е гласувала за това решение. Нещо повече, за изпълнението на това решение е натоварена Агенция за публичните предприятия и контрол, а не ръководството на „ВМЗ“. „Никога настоящият Съвет на директорите не само не е вземал подобни решения, но и дори не е разглеждал подобни въпроси“, категорични са от дружеството.

Съветът на директорите изразява съжалението си, че вицепремиерът Нинова е заблудена и въвлечена в подобна интрига, като е много далеч от истинските факти и реалното състояние на дружеството. Бордът подчертават, че са хора с дългогодишен опит, които няма да допуснат да бъдат дискредитирани по подобен начин, заради кадровата политика на сегашното ръководство на ДКК. Те изразяват и тревога, че в момент, в който са възложени рекорден по обем договори на държавния завод се предприемат действия, които могат да блокират дейността му и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници. „Ще направим всичко по силите си да защитим името си и бъдещето на „ВМЗ“, защото най-важни са работещите в него“.

#ВМЗ - Сопот #Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?