Дянков: Министрите на отбраната и на енергетиката трябва да бъдат сменени

Дянков: Министрите на отбраната и на енергетиката трябва да бъдат сменени

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Правителството не бива да се меси в икономиката, ако не става дума за енергетиката и военната промишленост. В отбраната България може да произвежда много повече. Нов министър е нужен, сегашният не се справя със задълженията си. По времето на Корнелия Нинова се изнасяше с около 40% повече военна продукция, отколкото при Тодор Тагарев. Това е сектор, който може да добави 2-3% към БВП. В енергетиката също трябва да има нов министър, за да се въведат нови политики. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на "Денят на живо".

"Ако Асен Василев не е част от новия кабинет, той ще изглежда различно не само по отношение на финансовите политики, но и при политическата конструкция. След различни спорове обаче смятам, че той ще остане финансов министър. Спекулира се, че при такава смяна, това ще забави влизането в еврозоната, но това не е вярно. Основната роля за това е в Европарламента и финансовата комисия, както и в БНБ", коментира той.

По думите му стабилността в сферата на финансите налага да няма ротация в ресорното ведомство. "Реалният дефицит е 300 млн. лева за първите два месеца на годината. Правителството е преценило да покаже добри резултати заради хода на влизането на еврозоната. Сливането на НАП и Агенция „Митници” е много добра идея. Преди години опитах да го направя. Капиталовата програма обаче няма да бъде изпълнена. Добра идея беше да се разпише проект по проект и община по община, но до този момент средства не са получени. Наложително е да отделим 3% за отбрана, но тогава трябва да се съкратят разходи от другаде или НАП и „Митниците” да събират повече", обясни Дянков.


#Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници