До 5000 лева глоба за кмет, който нарушава екоразпоредбите

До 5000 лева глоба за кмет, който нарушава екоразпоредбите
Снимка: burgas-podlupa.com
A A+ A++ A

Кабинетът се зарече да се бори със замърсяването на въздуха. Управляващите приеха на днешното си заседание поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух, като глобите за кметовете, които не изпълняват екоразпоредбите, ще са до 5000 лв.

Предлага се местните власти да имат правна възможност за прилагане на допълнителни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Санкцията за кмет на община, който не разработи общинска програма в определения срок е до 5000 лв. На кмет на община или длъжностно лице, което не изпълни указанията на министъра на околната среда и водите при разработване на програмите ще бъде налагана глоба до 4000 лв., а при неизпълнение на задълженията по организиране изпълнението на мерките в общинските програми или оперативните планове – до 5000 лв.

България е сред европейските страни с най-замърсен въздух. Според данни на европейската агенция по околна среда градовете у нас са на челно място по замърсяване с фини прахови частици, които са най-сериозният замърсител на атмосферния въздух както на европейско, така и на национално ниво. Нивата на този замърсител са най-високи в градовете в Полша и в България.

В топ 10 са включени четири български станции за измерване на качеството на атмосферния въздух, където са отчетени най-завишени количества - в Перник, две в Пловдив и в Хасково.

Основните причини за замърсяването на въздуха в България са емисиите от бита, зимното опесъчаване на пътищата, автомобилният транспорт, горивните инсталации на ТЕЦ-овете и промишлените дейности.

#замърсен въздух #кметове #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници