Турските кюрди се надяват на мир и просперитет

Турските кюрди се надяват на мир и просперитет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да увеличи властта си бяха осуетени вчера на избори, които потвърдиха, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) ще влезе в парламента за първи път, пише ДПА.

Агенцията посочва, че новината, че ДПН преминава 10-процентния праг за влизане в парламента, е била посрещната с ликуване и празненства по улиците на населения предимно с кюрди град Диарбекир в югоизточната част на страната.

"Днес е началото на края на Ердоган и Партията на справедливостта и развитието. Днес е толкова обещаващ ден", казва Ферид Казари, 38-годишен строителен работник, който участва в спонтанните улични празненства.

На фона на залпове и фойерверки

хората танцуваха по улиците на Диарбекир

и пееха кюрдски песни. Младежи надуваха клаксоните на автомобилите, някои висяха от прозорците и развяваха знамената на ДПН и Кюрдистан.

"Братовчед ми беше убит при нападението в петък. Чувството сега е невероятно", казва Хаджъ Ахмет, който работи като чиновник.

При взривове по време на предизборен митинг на ДПН в Диарбекир в петък загинаха трима души, а стотици бяха ранени.

"Надявам се, че ДПН ще донесе мир и добър живот на кюрдските райони. Надявам се, че

войната в тази страна най накрая ще свърши

добави той.

Гражданската война между държавата и въоръжената Кюрдска работническа партия (ПКК), смятана за терористична организация в Турция и много западни страни, отне живота на над 40 000 през последните 30 години.

"Аз съм на 70 години. Никога не съм вярвала, че ще доживея до деня, в който кюрдска партия ще влезе в парламента на Турция, казва Айше Киречли. Моето село беше изравнено със земята от армията. Загубихме дома си и трябваше да бягаме. Толкова много хора от моето село загинаха във войната", добави тя.

Киречли заяви, че очаква ДПН да сложи

спирачка на амбициите на Ердоган

който се надяваше, че неговата Партия на справедливоста и развитието ще спечели абсолютно мнозинство и ще промени конституцията, за да засили правомощията му.

БТА

#Турция #избори #кюрди #Ердоган #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници