Борисов: Договорихме „Струма“ за 56 млн. лв. вместо за 100

Борисов: Договорихме „Струма“ за 56 млн. лв. вместо за 100
Премиерът Бойко Борисов и министрите в кабинета му Лиляна Павлова, Ивайло Московски и изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров направиха първа копка на ЛОТ 4 от АМ „Струма“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автомагистрала „Струма“ трябваше да струва над 100 млн. лева, но ние сме я договорили на цена от 56 млн. лева, похвали се премиерът Бойко Борисов на символичната първа копка на ЛОТ 4 от Сандански до Кулата.

С разликата в размера на цената ще бъдат изградени двата ЛОТ-а до Враца и Монтана, както и четирилентов скоростен път от Ботевград до Мездра, обясни той на церемонията на международния път Е-79 край Сандански, цитиран от „Фокус“.

„Още тази година ще стане готов и Дунав мост 2. Предишните управляващи не направиха едно пътче до Видин за цели 20 г. Ние правим всичко възможно, за да свържем топлото пристанище на Солун с Дунав мост. Участваме и в изграждането на Дунавската стратегия, за да може за товарите, които идват, да се заплащат такси. Те ще ни служат за увеличаване на пенсиите например“, каза премиерът.

По време на церемонията неврокопският митрополит Натанаил отслужи водосвет. Официален гост бе и посланикът на Гърция в България Трасивулос Стаматопулос.

„Актор“ АД ще построи близо 15-километровия участък за срок от 23 месеца. Стойността на проекта е 55 980 000 лв. без ДДС.

Обектът ще бъде изграден с подкрепата на Оперативна програма „Транспорт“ 2007–2013 г., като 80% от средствата са от Кохезионния фонд и 20% – от бюджета.

Договорът за строителство бе подписан на 19 март. Строителният надзор ще се осъществява от „Пътинвестинженеринг“ АД, чийто договор е за 297 016 лв. без ДДС.

Магистрала „Струма“ е част от трансевропейската транспортна мрежа по направление на Общоевропейския транспортен коридор IV в отсечката от пътен възел „Даскалово“ до ГКПП Кулата. Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич.

На обекта ще бъдат изградени пет надлеза (три селскостопански), пет подлеза (три селскостопански и два жп подлеза на жп линия София–Кулата), седем моста (пет моста за автомагистрала „Струма“ и два моста при жп линия София–Кулата).

Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места и други съоръжения.

Общата дължина на „Струма“ от Даскалово до гръцката граница е 150 км. Трасето е част от европейския транспортен коридор номер IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север–Юг“.

„Струма“ ще е една от най-екологичните магистрали в Европа. По трасето, което преминава край територии от НАТУРА 2000, ще бъдат изградени защитни съоръжения за флората и фауната.

#Струма #магистрала #Бойко Борисов #премиер #ЛОТ 4 #първа копка #Сандански #Кулата #Враца #Монтана #Ботевград #Мездра #Е-79 #Дунав мост 2 #Солун #Дунав мост #Видин #Трасивулос Стаматопулос #Гърция #България #посланик #Оперативна програма „Транспорт" #Кохезионния фонд #Пътинвестинженеринг #Даскалово #Европа #НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници